Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok kedden megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsába benyújtott határozattervezetet, amely felszólította volna Izraelt, hogy ne utasítsa ki Jasszer Arafat palesztin elnököt.

A határozattervezet elfogadását a Biztonsági Tanács tizenegy tagállama támogatta, Nagy-Britannia, Németország és Bulgária pedig tartózkodott. A Szíria és Szudán által benyújtott szöveg felszólította "Izraelt mint megszálló hatalmat, hogy tartózkodjon a kiutasítástól és vessen véget a Palesztin Hatóság megválasztott elnöke biztonságát érintő minden fenyegetésnek".
A tervezet értelmében a Biztonsági Tanács fenntartások nélküli támogatásáról biztosította volna az útiterv néven ismertté vált közel-keleti rendezési tervet kidolgozó, az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió alkotta kvartett kezdeményezéseit és a szorgalmazta volna az útiterv megvalósítására a két fél által tett erőfeszítések megkettőzését. John Negroponte, az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselője azzal indokolta a tervezet megvétózását, hogy a szöveg nem tartalmazott konkrét utalást a "terrorista szervezetek", így az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai vagy a Hamász jelentette fenyegetésre. Negroponte szerint az Egyesült Államok szerint Jasszer Arafat a probléma része, ezt a problémát diplomáciai elszigeteléssel lehet a legjobban megoldani. Az amerikai diplomata ugyanakkor egyetértett a BT többi tagjával abban, hogy a vétó nem jelenti azt, hogy Izrael bántalmazhatja vagy száműzheti a palesztin elnököt.
Nászir al-Kidva palesztin ENSZ-képviselő aggodalmát fejezte ki a vétó esetleges "komoly következményei miatt, amelyekért az Egyesült Államok viseli a felelősséget". A vétó árnyékot vet az Egyesült Államok által a Közel-Keleten játszott becsületes közvetítő szerepére - idézte Nászir al-Kidva szavait az AFP francia hírügynökség. Dan Gillerman, Izrael állandó ENSZ-képviselője üdvözölte, hogy elvetették a szöveget, amely nem mutatott rá a palesztinoknak "a terror infrastruktúrájának lebontásában való felelősségére". Fekete nap ez az ENSZ és a nemzetközi jog számára - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Száeb Erakat palesztin béketárgyaló, aki reményét fejezte ki, hogy Izrael nem úgy értelmezi a döntést, mint felhatalmazást Arafat meggyilkolására. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megszavazta a parlament Áder bírói múlt nélküli jelöltjét a Kúria elnökének

Megszavazta a parlament Áder bírói múlt nélküli jelöltjét a Kúria elnökének

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi

Tisztújítást tartottak a polgárőrök, Markos György is bekerült az elnökségbe

Tisztújítást tartottak a polgárőrök, Markos György is bekerült az elnökségbe