Tetszett a cikk?

Pusztító erejű robbantást követtek el feltehetően az al-Kaida terrorhálózathoz tartozó öngyilkos merénylők vasárnapra virradóra a szaúdi fővárosban egy többségében külföldi arabok lakta negyedben: a detonáció következtében a merénylőkön kívül tizenhét ember, köztük négy gyermek vesztette életét.

A robbantást a szaúd-arábiai biztonsági erők egyenruhájába öltözött merénylők követték el, akik egy valószínűleg lopott rendőrségi terepjárón hajtottak be a külföldiek betonkerítéssel körülvett lakónegyedébe. Szemtanúk szerint az épületegyüttesre vigyázó őrökre egy dombról tüzet nyitottak, s a robbanószerekkel megrakott autó a golyózáporban hatolt be a kétszáz villát magában foglaló negyedbe, ahol túlnyomó többségében középosztálybeli egyiptomiak, szíriaiak, libanoniak és palesztinok élnek. Az épületegyüttes védelmét a fokozott terrorveszély miatt korábban megerősítették.
A robbanás erejét jól mutatja, hogy dörejét egész Rijádban hallani lehetett. A detonáció következtében négy-öt ház összedőlt, számos épület pedig megrongálódott. A sebesültek számát továbbra is 122-re teszik, közöttük 36 gyermek van. A halottak között hét libanoni, négy egyiptomi, egy szaúdi és egy szudáni állampolgár található, a többieket még nem sikerült azonosítani.
A merénylet egy nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok rijádi nagykövetsége bejelentette: terrortámadások veszélye miatt zárva tart szombaton, s hasonlóképpen bezárják az Egyesült Államok dzsiddai és dhahrani konzulátusát is. A robbantást követően a washingtoni külügyminisztérium azonnal figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy ne mutatkozzanak nyilvános helyeken.
A merénylet világszerte felháborodást keltett. Az Európai Unióban elnöklő Olaszország hangsúlyozta: a történtek alátámasztják, hogy "a legnagyobb elszántsággal" kell küzdeni a terrorizmus ellen. A "barbár tettet" elítélő Oroszország felajánlotta, hogy "kész fokozni együttműködését Szaúd-Arábiával a terrorizmus elleni harcban".
Az Egyesült Államok szerint az al-Kaida meg akarja dönteni a Nyugat-barát szaúdi kormányt és királyi családot, de Rijád bizonygatja: a terroristák nem tudják destabilizálni az országot. Turki al-Faisal herceg, Szaúd-Arábia brit nagykövete, a szaúdi titkosszolgálat volt vezetője úgy véli, a szaúdi hatságok az elmúlt hat hónapban sikereket értek el a terroristák elleni harcban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyon más lehet a koronavírus-járvány második hulláma

Nagyon más lehet a koronavírus-járvány második hulláma

A ma születésnapos Antonio Banderas bejelentette, hogy koronavírusos

A ma születésnapos Antonio Banderas bejelentette, hogy koronavírusos

Rogán Antal még mindig többet keres Orbán Viktornál

Rogán Antal még mindig többet keres Orbán Viktornál