szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

Évente világszerte 5 millió ember hal meg a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek következtében. Ha nem történik beavatkozás, a szám 2020-ig megkétszereződhet.

Vasárnap hatályba lépett a világtörténelem első globális egészségügyi paktuma: 168 ország írta alá és 57 már ratifikálta is a dohányzásellenes törvények szigorításáról szóló egyezményt.

Abban az 57 országban, ahol már a ratifikáció is megtörtént, csak olyan dohánytermékek kerülhetnek forgalomba, amelyek csomagolása figyelmeztet az egészségügyi kockázatra. Ezekben az államokban öt éven belül tilos lesz a dohányreklám, -promóció és -szponzoráció, és az eddigieknél is hatékonyabb lépéseket tesznek a passzív dohányosok védelmében.

A világ dohányipara természetesen ellenezte az egyezményt, de az egyik legnagyobb dohánygyártó cég, a British American Tobacco mára változtatott álláspontján, és kész együttműködni a WHO-val, az ENSZ egészségügyi szervezetével az egyezmény minél hatékonyabb gyakorlatba ültetésében.

Az aláíró és ratifikáló országok között van például az Egyesült Királyság, India, Kanada és Ausztrália; ugyanakkor néhány nagy ország, mint például az USA, még nem kötelezte el magát a paktum mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A nőknek jobban árt a dohányzás

A nők számára a dohányzás súlyosabb egészségügyi kockázattal jár, mint a férfiak számára, s a nikotinfüggőség több mint tíz évvel is megrövidítheti a szenvedély rabjává vált nők csoportjának átlag életkorát - derült ki egy holland felmérésből.

Gazdaság

280 milliárdra perlik az amerikai dohánygyárakat

A felperesként szereplő szövetségi kormányzat célja, hogy a bíróság "jogtalan haszonszerzésért" sújtsa 280 milliárd dolláros bírsággal a dohánygyárakat, másrészt újabb szigorításokat szeretne a dohánytermékek árusításában.

MTI Itthon

Már nagykorúak sem dohányozhatnak az iskolákban

Az oktatási miniszter módosítása nyomán kikerült a jogszabályból az a rendelkezés, amely szerint "az iskola - a kiskorú tanulóktól elkülönítetten - a nagykorú tanulói részére kijelölhet olyan helyet, ahol dohányozni lehet".

MTI Világ

Szigorú dohányzási tilalom vár a lettekre

A rigai parlamentben csütörtökön elfogadott törvénycsomag többek között teljes dohányzási tilalmat vezet be a munkahelyeken, valamint a tömegközlekedési eszközökön, beleértve a taxikat is.

MTI Gazdaság

Pert nyertek a dohánygyárak az amerikai kormánnyal szemben

Az amerikai fellebbviteli bíróság pénteken elutasította az amerikai kormányzat keresetét, amelyben 280 milliárd dollárt követeltek a dohányipartól, amelyet azzal vádolnak, hogy kartellbe tömörülve csalárd módon eltitkolja a cigaretta jelentette veszélyeket.

Itthon

A kiskorúak fele rendszeres dohányos Magyarországon

Miközben a dohányzás okozta betegségek vezetik a magyar halálozási statisztikákat, a fiatalok egyre korábban szoknak rá a cigarettára - közölte Vajó Péter, a Magyar Rákellenes Liga munkatársa a közelgő füstmentes világnap kapcsán.

A korábbinál is rosszabb állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

A korábbinál is rosszabb állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

Hatalmasat ment ma Kiss Norbert, simán verte az Eb-címvédőt a Hungaroringen

Hatalmasat ment ma Kiss Norbert, simán verte az Eb-címvédőt a Hungaroringen

Lecsúszott az emelőről a teherkocsi, tragédia lett a gumicseréből Ausztriában

Lecsúszott az emelőről a teherkocsi, tragédia lett a gumicseréből Ausztriában