szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyarok többsége a világ közvéleményéhez hasonlóan kedvezőtlennek tartja az Egyesült Államok által játszott szerepet a legsarkalatosabb világpolitikai kérdésekben - ez derül ki a BBC World Service kedden Londonban ismertetett globális felméréséből, amely szerint tavaly óta jelentősen romlott Amerika általános megítélése.

Megosztják a világot
© AP
A GlobeScan közvélemény-kutató cég és a Marylandi Egyetemmel közös éves felmérésben ezúttal 25 ország - Argentína, Ausztrália, Brazília, Chile, Kína, Egyiptom, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Magyarország, India, Indonézia, Olaszország, Kenya, Libanon, Mexikó, Nigéria, Fülöp-szigetek, Lengyelország, Portugália, Oroszország, Dél-Korea, Törökország, Egyesült Arab Emírségek, Egyesült Államok - több mint 26 ezer állampolgárát kérdezték meg.

A kedden közzétett 26 oldalas idei összefoglaló szerint a felmérésbe bevont 25 ország lakosságának 49 százaléka van rossz véleménnyel Amerikáról, és 32 százalék azok aránya, akik kedvezően ítélik meg Washington szerepét.

A hasonló felmérésekbe korábban is bevont 18 országban - ahol így összehasonlítást is el lehetett végezni - meredeken zuhant az Egyesült Államok nemzetközi tevékenységének népszerűsége. Ebben az országcsoportban jelenleg a válaszolók mindössze 29 százaléka van azon a véleményen, hogy Amerika összességében pozitív hatást gyakorol a világfolyamatokra; tavaly 36, két éve még 40 százaléknyian gondolták így.

Az Egyesült Államok hírneve Németországban a legrosszabb; itt a lakosság 74 százaléka mondott általánosságban negatív véleményt. A konkrét világpolitikai kérdések közül messze az iraki katonai beavatkozás a legnépszerűtlenebb: ezt a 25 ország átlagában a válaszadók 73 százaléka utasítja el, és csak 20 százaléka helyesli. A guantánamói börtöntábor őrizeteseivel szembeni bánásmódot 67 százaléknyian ítélik el; 16 százalék mondott erről kedvező véleményt. Az Egyesült Államok közel-keleti katonai jelenlétéről 68 százalék mondta azt, hogy az több konfliktust szít, mint amennyit megakadályoz; a válaszadók 17 százaléka tartotta csak stabilizáló tényezőnek az amerikai jelenlétet a térségben.

A felmérést végző szakértők megjegyzik, hogy a jelek szerint az amerikai közvéleménynek is súlyos kételyei vannak saját országa tevékenységével kapcsolatban egyes külpolitikai kérdésekben, bár általánosságban a többség pozitívan ítéli meg Amerika globális szerepét. Az amerikai közvélemény 57 százalékának még mindig az a véleménye, hogy az Egyesült Államok összességében kedvező befolyást gyakorol a világ egészére; igaz, az így vélekedők aránya tavaly 63, két éve még 71 százalék volt.

A felmérés kiemeli, hogy Lengyelországban, ahol pedig az európai országok közül hagyományosan a legkedvezőbb volt az Egyesült Államok megítélése, a tavalyi 62 százalékról meredek zuhanással 38 százalékra csökkent az Amerikáról általánosan pozitív véleményt mondók aránya. Magyarország a BBC-felmérés szerint jórészt megosztott: a magyarok 29 százaléka kedvező, 31 százaléka kedvezőtlen véleményt fogalmazott meg az Egyesült Államok globális szerepéről, jóllehet a kutatást végzők megjegyzik, hogy legtöbben - 40 százaléknyian - semmilyen konkrét nézetet nem voltak hajlandók kifejteni.

A magyar válaszolók körében az egyes külpolitikai kérdésekben erősen negatív a vélemény. Az iraki háborúban játszott amerikai szerepet 70 százalék, a guantánamói őrizetesekkel szembeni bánásmódot 69 százalék veti el. Az Egyesült Államok szerepét Izrael és a Hezbollah libanoni milícia konfliktusában a magyar válaszadók 57 százaléka értékeli kedvezőtlenül, és 58 százalék mondja azt, hogy a közel-keleti amerikai katonai jelenlét több konfliktust okoz, mint amennyinek elejét veszi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!