szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hat hónapos börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön Nagy-Britanniában egy brit köztisztviselőt, mert kiszivárogtatott egy bizalmas feljegyzést Tony Blair brit kormányfő és George Bush amerikai elnök 2004. áprilisi találkozójáról.

Az akkoriban a brit kormányzat kommunikációs központjában dolgozó, most 50 éves David Keogh által nyilvánosságra hozott, "szigorúan bizalmas" megjelölésű összefoglalóból - a washingtoni Fehér Házban tartott Bush-Blair megbeszélésen elhangzottakból készült ötoldalas leiratból - kiviláglott: Bush elnök "katonai akciót" akart az al-Dzsazíra katari hírtévé ellen - amelyet az Egyesült Államok az iraki felkelés szításával vádol, és Oszama bin Laden al-Kaida-vezér szócsövének tart -, Blair azonban azt mondta neki, hogy ez "komoly problémákat okozna".

Az ügyben eljáró bíró többek között azzal indokolta az ítéletet - amelyben a szabadságvesztésen felül ötezer font pénzbüntetésre és a 35 ezer fontra rúgó eljárási költségek megtérítésére is kötelezte Keoghot -, hogy a vádlott "nemtörődöm és felelőtlen" tette "brit polgárok életébe kerülhetett volna".

Keogh bűntársát, Leo O,Connort - a brit Munkáspárt egy parlamenti képviselőjének munkatársát -, akinek Keogh 2004 májusában átadta a szóban forgó iratot, szintén elítélték; három hónapos börtönbüntetést kapott.

A feljegyzés tartalmát nem fedték fel a három hétig tartó perben. Magas beosztású brit kormányzati illetékesek azt mondták, a leirat "különlegesen kényes", utalást tartalmaz többek között az MI6 brit titkosszolgálat iraki műveleteire is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Sajtó elé vinné a kiszivárogtató nevét az MSZP

Ha kiderül, hogy ki vagy kik szivárogtatták ki a balatonöszödi frakcióülésen elhangzottakat, be fogjuk jelenteni a sajtónak – nyilatkozta a hvg.hu megkeresésére Nyakó István, az MSZP szóvivője.

hvg.hu Itthon

Szocialista politikusok lehetnek a kiszivárogtatók

Mégsem a frakció ülésén rögzített, úgynevezett hivatalos felvételt hozták nyilvánosságra tegnap, pedig a miniszterelnök ezt állította. A hvg.hu információi szerint a felvételt a Gyurcsány ellen dolgozó szocialista politikusok szivárogtatták ki a sajtónak. Eközben a balliberális értelmiség egy csoportja állítólag Gyurcsány megbuktatására készül.

MTI Itthon

Kiszivárogtatás a titkosszolgálatok átalakításával kapcsolatban

Az MSZP nemzetbiztonsági munkacsoportja előkészítetlennek tartja a nemzetbiztonsági szolgálatok összevonásáról szóló kormányzati döntést. A munkacsoport szerint ennek volt a következménye az, hogy a titkosszolgálat állománya és apparátusa kritikus helyzetben (például az őszi események idején) elbizonytalanodott - olvasható a mai Népszabadságban.

Újabb incidens Franciaországban: agyonlőttek egy fegyverest

Újabb incidens Franciaországban: agyonlőttek egy fegyverest

Orbán koronavírustesztjéről kérdeztünk, semmitmondó választ kaptunk a sajtófőnökétől

Orbán koronavírustesztjéről kérdeztünk, semmitmondó választ kaptunk a sajtófőnökétől

Európa-liga: Simán nyert a Milan, meglepetésre kikapott a Tottenham

Európa-liga: Simán nyert a Milan, meglepetésre kikapott a Tottenham