szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A bolgár parlament csütörtökön nem szavazta meg az ellenzék által benyújtott négy nyilatkozattervezetet az örmények ellen elkövetett népirtás elismeréséről.

A konzervatív pártok és egy ultranacionalista párt által benyújtott indítvány célja az volt, hogy elismerjék az első világháború idején az Oszmán Birodalomban az örmények ellen elkövetett népirtást.

A képviselők egyharmada tartózkodott. Alekszandr Radoszlavov, a kormányon lévő Bolgár Szocialista Párt képviselője úgy vélte, hogy a "történelmi igazság és az aktuálpolitika két különböző dolog".

A Törökországgal szomszédos Bulgáriában balközép koalíció kormányoz, amelynek tagja a bolgár lakosság 10 százalékát kitévő török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ). Egy korábbi, az "örmény népirtást" elismerő nyilatkozattervezetet egy évvel ezelőtt utasított el a szófiai parlament.

Mintegy húsz ország, közöttük Franciaország és Kanada már elismerte az örmény népirtást. Az Európai Parlament 1987-ben elsőként alkalmazta a népirtás szót az örmények ellen az Oszmán Birodalom utolsó éveiben elkövetett tömeges gyilkosságokra és deportálásokra. A tömeggyilkosságoknak 1,5 millió áldozata volt az örmények szerint.

Törökország szerint 250-500 ezren haltak meg. Ankara visszautasítja a "népirtás" kifejezést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ősrégi zongorákon is nagyon jól szól a kortárs zene

Ősrégi zongorákon is nagyon jól szól a kortárs zene

Egy PS5-ös konzolüzér közel 12 milliós hasznot csinált egyetlen hét alatt

Egy PS5-ös konzolüzér közel 12 milliós hasznot csinált egyetlen hét alatt

Bayer: Volt nekünk pedofil "harcostársunk" is, Szájer meg nem az

Bayer: Volt nekünk pedofil "harcostársunk" is, Szájer meg nem az