szerző:
MTI

Álhír, hogy Ukrajnában atomerőmű-baleset történt és ez veszélyeztetné Magyarországot - jelentette ki a katasztrófavédelem szóvivője szerdán, miután több megyében elterjedt, hogy keleti szomszédunknál nukleáris baleset következett be. Egy szlovén erőműben azonban valóban meghibásodás történt.

A szóbeszéd nem igaz, alapját az adhatja, hogy a csehországi Dukovanyban működő atomerőműben kedden emberi hiba miatt vészleállás történt, de az csak áramszünetet okozott - szögezte le Dobson Tibor, hozzátéve: a leállás a lakosság számára veszélyt nem jelentett.

Az MTI tudósítója szerdán arról számolt be, hogy több záhonyi kamionsofőr arról beszél: Ukrajnában atomerőmű-baleset történt, s az Magyarországra is veszélyt jelent. Egy nappal korábban Bács-Kiskun megyében voltak hasonló híresztelések. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezután közölte: a szóbeszédnek nincs igazságtartalma, mérőrendszerek sem jeleztek normális sugárzástól eltérő értékeket.

Turistariasztó rémhír

A híresztelések Ukrajnában kedd reggel kezdtek el terjedni. A NEWSru.ua című internetes portál szerdai beszámolója szerint a szóbeszéd elsősorban a nyugati országrészben okozott pánikot, a lakosok tömegesen érdeklődtek telefonon a rendkívüli helyzetek minisztériumánál a "baleset" felől.

Volodimir Sandra, a tárca vezetője kategorikusan cáfolta az újabb csernobili baleset hírét. Hangsúlyozta, hogy a létesítményben teljesen nyugodt a helyzet. "Semmilyen baleset nem történt az (ukrán) atomerőművekben" - szögezte le.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Energoatom vállalatnál hasonló nyilatkozatot tettek. A vállalat tisztségviselői az ukrajnai idegenforgalmi szezon megzavarását célzó szervezett provokációnak tulajdonították a sugárzó anyagok szivárgásáról terjedő híreket. Úgy vélekedtek, hogy az álhírek terjesztése Ukrajna szomszédainak kedvez, ők azt akarják, hogy a turisták csak hozzájuk utazzanak - írta a Gyelo című lap.

A szlovén rendellenesség nem rémhír

Teljesen leállították a Szlovénia délnyugati részében fekvő krskói atomerőművet, miután hűtőrendszeréből folyadék kezdett szivárogni. Az illetékes szlovén hatóságok szerdán este értesítették az esetről az Európai Bizottságot, amely informálta az EU-tagországokat. Szerda késő esti szlovén bejelentés szerint a nukleáris létesítményt leállították, a helyzetet ellenőrzés alatt tartják. Az atomerőmű dolgozóinak, valamint a létesítmény körzetében élőknek nem okozott egészségügyi kárt az eset, környezeti károsodás nem keletkezett. A krskói atomerőművet a nyolcvanas évek második felében építették, tulajdonosa Szlovénia és a szomszédos Horvátország.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bari Máriusz Tech

Megmenthette volna Csernobilt

Orosz tudósok egy csoportja azt állítja, újszerű ásványra leltek az Északi-sarkkörön, a Kibinszkij-hegységben. A lelet, amelyet egyelőre csak 24-7 néven emlegetnek, képes a folyékony nukleáris hulladék radioaktív sugárzását elnyelni. Mások szerint ez egyáltalán nem újdonság.

Világ

Szilveszter Csernobilban és last minute Irakba

Sugárszennyezett gyalog galopp, szevasztopoli repesztgyűjtögetés és cunami áldozatok háttérképnek – a katasztrófaturizmus nem újkeletű dolog. Most épp a tűzvész sújtotta Kalifornia lehet a tragédiákra éhes utazók úticélja. De hova utazhatnak még?

Vélemény

Miért zároltak a magyar Csernobil-akták?

A morális rendszerváltás nem zárható le a “Csernobil-akták” teljes körű nyilvánossága nélkül, ám a dokumentumok szereplői még köztünk vannak. Szükség lenne a zárlat feloldására, a magyar társadalomnak joga van megtudni, kik a felelősök a világtörténelem legsúlyosabb békeidős nukleáris katasztrófájának itthoni kezeléséért.

hvg.hu Tech

Sugárzás táplálja a Csernobilban felfedezett gombafajt

Robotok gyűjtötték be az erősen sugárzó csernobili reaktor faláról azt a különös, fekete gombát, amely látszólag nem zavartatja magát a radioaktivitás miatt. A tudósok szerint a hasonló fajok egy nap hatékony táplálékforrást jelenthetnek az űrhajósok számára.

MTI Itthon

Péterfalvi: ki kell adni a csernobili vizsgálati eredményeket

Ki kell adni azokat az anyagokat, amelyek akkor keletkeztek, amikor 1986 májusában Budapesten a csernobili katasztrófa után emberek százait vizsgálták meg, milyen mértékű sugárzást kaptak - mondta Péterfalvi Attila egy televíziós műsorban.

hvg.hu Tech

Milyen szaga van egy atomrobbanásnak?

Különös kiállítás nyílt egy brit egyetemen. A University of Sunderland kutatói olyan szagokat és illatokat állítottak elő, amelyeket már nem érezhetünk, vagy amelyeket nélkülük soha nem is érezhetnénk.

MTI Világ

Greenpeace-per a Mohi atomerőmű ellen

A Greenpeace-szel és a szlovák Za Matku Zem (Az Anyaföldért) szervezettel együtt összesen 118 szervezet és személy beperelte a Szlovák Nukleáris Szabályozó Hatóságot (UJD), amiért az elmulasztotta teljesíteni törvényben meghatározott kötelességét, és nem követelt új környezeti hatásvizsgálatot a szlovákiai Mohiba (Mochovce) tervezett két újabb reaktor építéséhez - áll a Greenpeace-Energia Klub MTI-hez eljuttatott közleményében.

Greta Thunberg családját már a világ minden pontjáról megfenyegették

Greta Thunberg családját már a világ minden pontjáról megfenyegették

Milyen lehet 340-nel kabriózni? Ezzel az új Aston Martinnal ki lehet próbálni

Milyen lehet 340-nel kabriózni? Ezzel az új Aston Martinnal ki lehet próbálni

Egyre dagad az ukrajnai-magyar botrány

Egyre dagad az ukrajnai-magyar botrány

Szellemi gyorsétterem

Szellemi gyorsétterem

Ettől felgyorsulnak a laptopok: 5 GHz-en is elzakatol az Intel új processzora

Ettől felgyorsulnak a laptopok: 5 GHz-en is elzakatol az Intel új processzora

Rengést észlelt a Marson az Insight űrszonda

Rengést észlelt a Marson az Insight űrszonda