szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az iszlám gyökerű Erdogan-kormány megdöntésére szőtt összeesküvés címén 86 gyanúsított ellen emelt vádat hétfőn a török ügyészség.

A gyanúsítottakat - köztük legalább egy tábornokot, újságírókat, egyetemi tanárokat és üzletembereket - vagy terrorszervezethez tartozás, vagy a kormány megbuktatását célzó fegyveres felkelés szításának címén helyezték vád alá - jelentette be Aykut Cengiz Engin főügyész. Neveket nem hozott nyilvánosságra.

A bíróságnak két héten belül kell döntenie a per kitűzéséről. A gyanúsítottak állítólag káoszt akartak teremteni, amely tervük szerint katonai puccshoz és Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök iszlám irányultságú kormányának megdöntéséhez vezetett volna. Az összeesküvők azzal vádolják a kormányt, hogy lassan szétzúzza Törökország világi jogrendszerét, és az európai uniós csatlakozás reményében túl sok engedményt tesz a keresztény és kurd kisebbségeknek.

A török tömegtájékoztatás korábban arról számolt be, hogy a gyanúsítottak egy része bizonyosan az Ergenekon elnevezésű szélsőjobboldali csoporthoz tartozik, amely gyilkosságokkal és pokolgépes merényletekkel akart zűrzavart kelteni és kiváltani a hadsereg hatalomátvételét. A török vezérkari főnök cáfolta, hogy a hadsereg kapcsolatban állna a felgöngyölített ultranacionalista csoporttal.

A gyanúsítottakat júliusban fogták el a világi, nacionalista hálózat elleni nyomozás során, amelyet azután indítottak, hogy a rendőrség titkos kézigránátraktárra bukkant egy nyugalmazott tiszthelyettes isztambuli házában.

Az alkotmánybíróságon eközben utolsó szakaszába lépett a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) betiltásával fenyegető eljárás. A főügyészség szerint a kormánypárt "iszlamizálja" Törökországot, ezért követeli feloszlatását. Egyúttal indítványozta, hogy Erdogan kormányfő, valamint az AKP további 70 tagja öt évig ne csatlakozhasson politikai párthoz. A védekezés előterjesztése után a testület várhatóan augusztusban hozza meg döntését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eladhatja a Huawei a P és a Mate-sorozatot is

Eladhatja a Huawei a P és a Mate-sorozatot is

Joe Biden kutyái is megérkeztek a Fehér Házba

Joe Biden kutyái is megérkeztek a Fehér Házba

Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába

Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába