szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szudáni fővárosba való menekítéséről számolt be szerda este egy Dárfúrban dolgozó segélyszervezet magyar alkalmazottja. Mint mondta, külföldi kollégáival együtt két nappal ezelőtt utazott el az ENSZ egyik repülőgépén a csádi határ közelében lévő al-Dzsunajna városból Kartúmba.

Az ország nyugati részén 2003 óta dúló polgárháborúban többször is előfordult, hogy a külföldi segélyszervezeti alkalmazottakat ideiglenesen ki kellett menekíteni a térségből, mert az ENSZ úgy ítélte meg, hogy életük veszélybe került, de az utóbbi fél évben, azóta, hogy az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó alakulata (UNAMID) bevonult oda, különösen megszaporodtak az erőszakcselekmények.

A csádi lázadók és az arab milíciák fegyveres rablótámadásokat követnek el a segélyszervezetek és azok alkalmazottai ellen, rendszeresen ellopják e szervezetek gépjárműveit, megtámadják a békefenntartókat. Vannak olyan arab milíciák (dzsandzsavíd), amelyeket a kartúmi kormány támogat, vannak olyanok, amelyek a csádi lázadókkal szövetkeznek, és vannak olyanok, amelyek függetlenek. A segélyszervezetek gyakran kerülnek két tűz közé.

A magyar aktivista szerint a helyzet mostani súlyosbodását több tényező váltotta ki. Egy fegyveres csoport egy héttel ezelőtt el-Fáser városban megtámadta az UNAMID békefenntartóit, és megölt közülük 7-et, illetve 22-t megsebesített, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn vádat emelt Omar Haszan el-Besir szudáni államfő ellen, valamint három nappal ezelőtt tüntetések kezdődtek al-Dzsunajnában. (Szerdára már halálos áldozata is van a támadásoknak: járőrözés közben meggyilkolták az ENSZ és az afrikai országok közös békefenntartó erejének (UNAMID) egyik nigériai katonáját.)

Félő volt, hogy a külföldi segélyszervezeti alkalmazottakat később már nem tudják onnét kimenekíteni. Az illető elmondta: valószínűleg két hétig maradnak Kartúmban, akkor eldől, hogy visszatérnek-e al-Dzsunajnába, vagy Dárfúr egy másik részében folytatják munkájukat, vagy végső esetben el kell hagyniuk az országot.

A magyar segélyaktivista  szerint a szudáni kormány az államfő ellen vádemelés miatt fontolgatja, hogy megszakítja kapcsolatát az ENSZ-szel. Ha ez bekövetkezik, akkor a segélyszervezetek is nagyon nehéz helyzetbe kerülnek, hiszen - mint mondta - a helyi hatóságok biztosítják az ENSZ helyi működésének sok feltételét, például a repülőgépek közlekedését, a segélyszervezeti alkalmazottak ugyanis ENSZ-gépeken utaznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Újabb egyezség Dárfúrért

Szaúdi közvetítéssel Szudán és Csád megegyezett: együttműködnek a határtérségben a lázadók megfékezésében, és segítik...

Hét nap

Támadás Dárfúrban

Legkevesebb tíz katona meghalt és hét megsebesült, amikor a múlt szombaton fegyveresek rohanták le az Afrikai Unió...

hvg.hu Shake

Dal Dárfúrért, sztárok ajánlásával

A Mattafix új slágere a Living Darfur a hétvégén debütált szokatlanul nemes céllal. A dalból származó összes nyereség az Oxfam - Crisis Action, jótékonysági alapítvány, Save Darfur számlájára megy. A dal mellé elkészült videó pedig mostanáig az első zenei klip, amit háborús zónában forgattak, elkészültét olyan nevek támogatták, mint Mick Jagger, Matt Damon, George Clooney, Scarlett Johansson és Elle MacPherson.

MTI Világ

Szudán hivatalosan elfogadta az ENSZ BT dárfúri határozatát

Akol Adzsavin Lam szudáni külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy országa elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely előirányozza, hogy 26 ezer békefenntartó teljesítsen szolgálatot a polgárháború sújtotta nyugat-szudáni Dárfúr tartományban.

Világ

Nemzetközi békefenntartók Dárfúrban

Kartúm feltétel nélkül elfogadta az ENSZ és az Afrikai Unió (AU) által összeállított haderőnek a belháború sújtotta szudáni Dárfúrba való küldését, hogy véget vethessenek a négy éve dúló erőszaknak.

MTI Világ

Legalább negyven civilt öltek meg Dárfúrban

Legalább negyven polgári személy vesztette életét Nyugat-Dárfúrban a szudáni kormányhadsereg által indított szárazföldi és légi támadásokban - közölte a Szudáni Felszabadítási Hadsereg (SLA) nevű lázadószervezet.

MTI Világ

Dárfúr: reménytelen küldetés?

A beígért húszezres ENSZ-békefenntartó alakulat helyett mindössze egy hat és fél ezres kontingens kezdi meg működését jövő januárban az erőszak sújtotta nyugat-szudáni Dárfúr tartományban - közölte szombaton az ENSZ-erők parancsnoka.

Amatőr módon módosított gyalázkodó képpel gratulál a katonai elitképzéshez Orbán Gáspárnak a győri Fidesz

Amatőr módon módosított gyalázkodó képpel gratulál a katonai elitképzéshez Orbán Gáspárnak a győri Fidesz

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben

Se a Tescónál, se az Auchannál nem tudtak még megegyezni az idei bérekről

Se a Tescónál, se az Auchannál nem tudtak még megegyezni az idei bérekről