szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az izraeli hadsereg orvos szakértői megerősítették, hogy a 2006 nyarán elrabolt két izraeli katona földi maradványait adta át a libanoni Hezbollah síita szervezet a szerdai fogolycsere keretében - jelentette be az izraeli hadsereg.

Ehud Goldvasszer és Eldad Regev családját tábornokok keresték fel, hogy tájékoztassák a hozzátartozókat az azonosítás eredményeiről - közölte egy katonai szóvivő. A hivatalos bejelentés előtt az izraeli közszolgálati rádió már beszámolt arról, hogy a többórás azonosítási vizsgálat során kétséget kizáróan megállapították: a két tartalékos katona földi maradványait adta át a síita szervezet a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságán (ICRC) keresztül. 

A földi maradványok azonosítása után folytatódik a fogolycsere: Izraelnek most át kell adnia - szintén az ICRC közvetítésével - öt libanoni foglyot, valamint 199 libanoni és palesztin fegyveres földi maradványait. A szabaduló rabok között van a Palesztinai Felszabadítási Fronthoz tartozó Szamir Kantar, akit 1980-ban ötszörös életfogytiglanra s további 47 évre - összesen 542 év börtönbüntetésre - ítéltek, mert 1979-ben Észak-Izraelben megölt egy izraeli rendőrt, egy polgári személyt, és puskatussal agyonverte annak négyéves kislányát. 

A másik négy fogoly az 1981-ben született Maher Kuráni, akit 2006. július 29-én fogtak el a dél-libanoni Sihin faluban; az 1985-ben született Huszein Szleimán, aki szintén Dél-Libanonban került fogságba, valamint az 1987-es születésű Mohammed Szurúr és Hodr Zajdán. Mindannyian a 2006 július-augusztusban vívott háborúban estek fogságba, amelyet a két katona elrablása és észak-izraeli településeket ért sorozatos rakétatámadások után indított Izrael a Hezbollah ellen. A 34 napig tartó összecsapásokban mintegy 1200 libanoni és 160 izraeli vesztette életét. Korábbi hírek szerint a szerdai fogolycsere első szakaszában, délelőtt Izrael nyolc fegyveres földi maradványait már átadta a Hezbollahnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Sikeres rakétaelhárító kísérletet hajtott végre Izrael

Sikeres kísérletet hajtott végre az izraeli légvédelem olyan rakétaelhárító rakétával, amely képes az ország északi és déli területeire irányzott rövid és közepes hatótávolságú rakéták lelövésére - közölte vasárnap az izraeli közrádió.

MTI Világ

Az izraeli államfő kegyelmet adott Kantarnak

Simon Peresz izraeli államfő kegyelemben részesített kedd este öt libanoni foglyot, köztük a többszörös gyilkos Szamir Kantart, akit Izrael a Hezbollah libanoni síita szervezettel kötött fogolycsere-megállapodás alapján enged szabadon. Peresz nagyon nehéznek nevezte a döntést, de hangsúlyozta,hogy az államnak kötelessége hazahozni katonáit.

Tizenöt éves lány és kutyája alatt szakadt be a Sóstó jege

Tizenöt éves lány és kutyája alatt szakadt be a Sóstó jege

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen

A hajléktalan embereket védő "vörös kódot" hirdetett az Emmi

A hajléktalan embereket védő "vörös kódot" hirdetett az Emmi