szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyar elnököt választott szerdán a vajdasági parlament - Egeresi Sándort, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökségének tagját.

A politikus az előző ciklusban az egyetlen szerb autonóm tartomány törvényhozásának az alelnöke volt, s idén májusban sorozatban ötödször választották be a vajdasági parlamentbe. Nem pártlistán indult, hanem egyéni jelöltként. Törvényhozási elnökké választása a vajdasági parlamentben abszolút többséggel rendelkező, s az országos kormánykoalíciót is vezető Demokrata Párt és a VMSZ közötti politikai alku eredménye.

A Vajdaságban szavazatokat vesztett (a korábbi tizeneggyel szemben nyolc parlamenti képviselővel rendelkező) magyar párt szerepét nagyon megnövelte, hogy négy képviselővel van jelen a belgrádi parlamentben. Mivel a demokraták vezette koalíció ott csak csekély, s ingatag többséggel rendelkezik, amelynek fenntartásához a magyar szavazatokra is szükség van, tartományi szinten a VMSZ a korábbinál jobb pozíciókat tudott kiharcolni mindenütt, ahol a Demokrata Párt a meghatározó erő, s a helyhatóságok szintjén is kevésbé romlottak a pozíciói, ellentétben azzal, amit a választási számadatok sugalltak.

A pártközi megállapodás szerint a szerdán megalakuló új vajdasági kormányban például első miniszterelnök-helyettest, egyben gazdasági minisztert ad (Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének a személyében), s az övé lesz még két tárca: a kisebbségügyi és jogalkotási, valamint a közoktatási. Ezen túlmenően a vajdasági parlamentben két bizottság (törvényhozási és tájékoztatási) vezetése, kettőnek pedig (gazdasági, valamint mezőgazdasági) az alelnöki posztja jut a VMSZ-nek.

Ami a helyhatóságokat, s azokon belül a délvidéki magyarság számára szimbolikus jelentőséggel bíró Szabadkát (Subotica) illeti, az utóbbiban szerb lett ugyan a polgármester (a posztot a VMSZ magának szerette volna, s elnökét, Pásztor Istvánt jelölte rá), de a 69 fős demokrata párti abszolút többség segítségével magyart választottak a 120 tagú képviselőtestület elnökévé. Ráadásul a város gazdálkodását, mindennapi életét döntően befolyásoló háttérintézményekben, vállalatokban jelentősen átrendeződtek az erőviszonyok. "Nagyon jelentős pozícióink vannak, amivel ellensúlyozni tudjuk azt, hogy nem magyar a polgármester" - fogalmazott ezzel kapcsolatban Pásztor István.

Ami a többi települést illeti, a délvidéki magyarság számára fontos helyek közül magyar polgármestere van Magyarkanizsának (Kanjiza), Topolyának (Backa Topola) és Kishegyesnek (Mali Idjos), s a település életében meghatározó szerepet játszó kisebbségnek számítanak a magyarok Adán (Ada) és Csókán (Coka).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Vajdasági magyar kudarc

A vártnál kevesebb magyar képviselője lesz az egyetlen szerbiai autonóm tartomány, a Vajdaság parlamentjének.

Hét nap

Vajdasági osztozkodás

Lassan véget ér a funkciók kiosztása a május 11-én és 25-én lezajlott választások után, a közel 15 százalékban...

Már az EU is háborog a Pfizer-szállítmányok csúszása miatt

Már az EU is háborog a Pfizer-szállítmányok csúszása miatt

Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli

Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli

Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai

Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai