szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sarkozy több megszólalási lehetőséget javasol az ellenzéknek, ha az megszavazza az alkotmánymódosítást - írja a Le Monde.

A francia államfő kész több megszólalási lehetőséget biztosítani az ellenzéknek a parlamentben és a médiában, amennyiben a szocialisták jóváhagyják az intézményi reformokról szóló törvénytervezetet. Ezt a Le Monde című párizsi napilapban szerdán délután megjelent interjújában jelentette ki Nicolas Sarkozy.

Francois Hollande, a francia Szocialista Párt (PS) főtitkáraaz elnöki hivatalban Sarkozyvel folytatott négyszemközti egyeztetését követően szerdán egy reggeli rádióinterjúban megerősítette, hogy az ellenzék nem fogja megszavazni az alkotmánymódosítást. Hozzátette: mivel a parlamenti vita már lezárult, a baloldal elvet minden "későn érkező" javaslatot. 

A parlament két háza jövő hétfőn tartja együttes ülését. A szavazás előtt éles vita várható a nemzetgyűlés és a szenátus által már elfogadott tervezetről, amely az 1958-as francia alkotmány passzusainak közel felét átírja. Az alkotmánymódosítás végső elfogadásához a képviselők 3/5-ének igen szavazatára lenne szükség, amelyhez az ellenzék egy részének is támogatnia kellene a törvénytervezetet. A reform egyszerre erősítené meg a parlament ellenőrzési, és növelné a köztársasági elnök hatalmi jogköreit.    

Az államfő az ellenzéki vezető "üzenete" ellenére a Le Monde hasábjain nyilvánosan tett még egy "utolsó ajánlatot": amennyiben a szocialisták megszavazzák az alkotmánymódosítást, az ellenzéknek joga lesz az államfőnek a médiában elhangzott minden politikai témájú megszólalására reagálni. Hogy ezt miként kívánja garantálni, arról nem beszélt az elnök.

Jelenleg az államfő megszólalásai nem számítanak be a kormány, a parlamenti többség és az ellenzék között három egyenlő részre osztott médiaszereplési lehetőségbe. A PS korábban már kérte a médiahatóságot, hogy vegye figyelembe Sarkozy  "állandó jelenlétét" a médiában, de a javaslatot elutasították.

Sarkozy az igen szavazatért cserébe a parlamenti vitákban is egyenlő időt biztosítana a kormánypártoknak és az ellenzéknek. Jelenleg a frakciók politikai súlyuk arányában kapnak időt a megszólalásra. Jean-Marc Ayrault szocialista frakcióvezető szerint Sarkozy ajánlata "túl kevés és túl politikus", így az ellenzék egyhangúlag nemmel fog szavazni jövő hétfőn.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Sarkozy: nem tárgyalunk terroristákkal!

Franciaország számára az egyik legfontosabb cél egy életképes, demokratikus és modern palesztin állam megteremtése - jelentette ki a francia elnök kedden a ciszjordániai Betlehemben, Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Kontúr

Ifjabb Sarkozy: az alma a fájához

Le sem tagadhatná felmenőjét, és nem csak a szőkésbarna hajzuhatag ellenére is szembetűnő hasonlatossága miatt. Ugyanaz a hanghordozás, ugyanaz a lehengerlő modor, csibészes kamaszmosollyal megspékelve. Nicolas Sarkozy francia elnök első házasságából származó kisebbik fiának, Jean Sarkozynek a jelek szerint szintén vérében van a szereplés és a politika is. Alig 22 éves, de már a kormánypárti képviselőcsoport vezetője Hauts-de-Seine megye közgyűlésében, apja annak idején csak 28 évesen tudott felkapaszkodni ilyen politikai magaslatra. Jeant a minap választották meg a frakció élére, méghozzá úgy, hogy az eleinte a színészettel kacérkodó, két éve viszont a párizsi Sorbonne-on jogi tanulmányokat folytató ifjabb Sarkozy kedvéért félreállították az eredetileg kiszemelt jelöltet. Bátyja, a 23 éves Pierre viszont a közelébe sem megy a politikának: Mosey művésznéven hiphopvideoklipeket készít.

MTI Világ

Sarkozy bojkottálná a pekingi olimpiát, Bush ott lesz

Nem zárta ki a pekingi nyári olimpia bojkottját Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök. George Bush szerint az olimpia elsősorban sportesemény és nem politikai rendezvény. A németek sem támogatják a bojkottot.

MTI Világ

Sarkozy sajnálja durva szitkozódását, de nem kér bocsánatot

A francia elnök sajnálja, hogy a hétvégi párizsi mezőgazdasági kiállításon durván szidalmazott egy őt bíráló látogatót, de az ügyről beszélve a Le Parisien által keddre szervezett interjújában nem kért bocsánatot kirohanásáért.

MTI Világ

Sarkozy befagyasztaná a zsidó telepek bővítését

A zsidó telepek bővítésének befagyasztására szólította fel Nicolas Sarkozy francia elnök az izraeli vezetőket egy palesztin lapnak adott nyilatkozatában. "A telepek bővítése a (palesztin-izraeli) béke fő akadálya" - idézte hétfői számában az al-Kudsz című napilap a francia elnök szavait.

Hét nap

Jelzés Sarkozynek

Határozott ellenzéki előretörés jellemezte Franciaországban a helyhatósági választások vasárnapi első fordulóját...

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan

Szállítmányozási céget alapított Rogán Cecília

Szállítmányozási céget alapított Rogán Cecília

26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása

26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása