szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ezrek kísérték utolsó útjára csütörtökön az izraeli Naharíjában Ehud Goldvasszert, annak a két katonának az egyikét, akinek holttestét előző nap adta át a Hezbollah libanoni síita szervezet Izraelnek fogolycsere keretében.

Goldvasszert katonai tiszteletadással helyezték végső nyugalomra az észak-izraeli város temetőjének katonai parcellájában. A szertartást egyenes adásban közvetített a televízió.

Jelen volt és rövid beszédet mondott Ehud Barak védelmi miniszter, s megjelent számos katonatiszt és biztonsági vezető is. Az izraeli zászlóval borított koporsót egykori katonatársak vitték. Goldvasszer pénteken lett volna 33 éves. Ott volt a temetésen a két éve a Gázai övezet határán elrabolt Gilád Salit tizedes családja is, valamint parlamenti képviselők, köztük Benjámin Netanjahu, az ellenzékben lévő jobboldali Likud tömb vezére.

Izrael „mélyen lesújtott” és „súlyos árat fizetett” a két elrabolt katona földi maradványaiért az izraeliek elleni támadásokban részt vett öt gerilla szabadon bocsátásával. A zsidó állam „minden tőle telhetőt megtesz”, hogy hazahozza az ellenség kezére került katonákat – mondta Goldvasszer sírjánál a védelmi miniszter, Salit tizedesre utalva.

A Goldvasszerrel együtt elhurcolt Eldad Regevnek délután adják meg a végtisztességet.

Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter nagy győzelemnek, a Hezbollah síita szervezet és a libanoni nép sikerének nevezte az öt libanoni fogoly kiszabadulását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Obama módosította kijelentéseit Jeruzsálemről

Barack Obama, a várható demokrata párti elnökjelölt "finomította" egy korábbi Jeruzsálemmel kapcsolatos kijelentését, arra hivatkozva, hogy helytelenül választotta meg a szavakat, amikor azt mondta: Jeruzsálemnek Izrael oszthatatlan fővárosának kell maradnia.

MTI Világ

Izrael azonosította két halott katonája maradványait

Az izraeli hadsereg orvos szakértői megerősítették, hogy a 2006 nyarán elrabolt két izraeli katona földi maradványait adta át a libanoni Hezbollah síita szervezet a szerdai fogolycsere keretében - jelentette be az izraeli hadsereg.

Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Koronavírus: Szlovéniában enyhítés, Horvátországban további szigor jöhet

Koronavírus: Szlovéniában enyhítés, Horvátországban további szigor jöhet

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt