szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kevin Rudd ausztrál kormányfő szerint a katolikus egyháznak választ kell adnia minden egyes, papok által elkövetett szexuális erőszak-cselekményre.

A miniszterelnök, aki előzőleg fogadta a katolikus ifjúsági világtalálkozóra Sydney-be érkezett XVI. Benedek pápát, a Sky News rádiónak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a pápa áprilisi egyesült államokbeli látogatása során megkövette a pedofil papok amerikai áldozatait és hogy ez a bocsánatkérés „megnyugvást és gyógyírt jelentett” nekik. Ugyanakkor hangsúlyozta: egy ilyen döntés kizárólag az egyház illetékessége, és ő tiszteletben tartja azt, ahogyan az egyházi körök e kérdést megítélik.

Az ausztráliai pedofil papok áldozatai ugyancsak bocsánatkérést remélnek a pápától. Szerdán az ausztrál állami televízió megszólaltatta Anthony Fostert, akinek két kislányát is súlyos agresszió ért egy melbourne-i pap részéről, majd egyikük öngyilkosságot követett el. Az apa, akivel az esetek óta családjával Európában telepedett le, csakis azért tért haza, hogy találkozzon XVI. Benedekkel és George Pell bíborossal, az ausztrál püspöki konferencia elnökével, akit egyes pedofil ügyek eltussolásának kísérletével vádolnak. Foster kijelentette: nem csupán bocsánatkérést vár a pápától és a bíborostól, hanem azt is követeli, hogy az áldozatok életük végéig segélyben részesüljenek.

A pápa várhatóan szombaton szól a kérdésről az ausztrál püspökökkel közösen celebrálandó misén – közölte Federico Lombardi atya vatikáni szóvivő. Lombardi egyben utalt arra, hogy az egyházfő valószínűleg nem fog hivatalos formában bocsánatot kérni az áldozatoktól, hanem inkább azt hangsúlyozza, hogy az egyháznak úgy kell kiválasztania és képeznie papjait, hogy ilyen tragédiák ne fordulhassanak elő a jövőben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Pedofilok „boldogság tablettán”

Az angol kormány azt fontolgatja, hogy a drasztikus kémiai kasztráció helyett, a Prozac gyógyszer – ismertebb nevén boldogság tabletta – szedésével próbálkozik kikúrálni a közreműködésre hajlandó pedofil elítélteket a szenvedélyükből.

MTI Világ

Pápa: nem lesz több pedofil pap

A Washingtonba tartó XVI. Benedek pápa út közben kijelentette, hogy "mélységesen szégyenkezik" egyes papok szexuális visszaélései miatt, amelyek megrendítették a katolikus egyházat az Egyesült Államokban, és határozottan megígérte, hogy mindent megtesz azért, hogy ez ne ismétlődjék meg.

Bari Máriusz Tech

Levy: Robotgyermekek pedofiloknak?

A brit David Levy mesterségesintelligencia-kutató és tudós véleménye szerint a robotok még ebben az évszázadban emberszerűek lesznek mind külsejüket, mind belsejüket tekintve - olyannyira, hogy az emberek beléjük is szerethetnek, összeházasodhatnak velük és szexuális viszonyt is folytathatnak velük.

Plázs

A pedofiloknak más az agyszerkezetük

Mágneses rezonanciás felvételek segítségével kanadai kutatóknak sikerült igazolni, hogy a pedofilok agyában jelentősen kevesebb a szexuális vágy felkeltésében szerepet játszó hat agyi terület közti összeköttetést jelentő fehérállomány – írja a Journal of Psychiatry Research.

MTI Világ

A pápa gyógyítaná a pedofil papok okozta sebeket

XVI. Benedek pápa elismeri a pedofil amerikai katolikus papok által okozott sérelmeket és szenvedéseket, ezért jövő heti egyesült államokbeli útja során a sebek begyógyításán fog munkálkodni – közölte Tarcisio Bertone bíboros, római kúria vezetője (kormányfő).

MTI Világ

Kártérítést kaptak a pedofil papok áldozatai

Megállapodásra jutott a Los Angeles-i római katolikus érsekség a pedofil papok áldozataival ez utóbbiak kártérítéséről: az egyház összesen 660 millió dollárt fizet több mint félezer embernek - közölték az érsekséghez közel álló források.

Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson

Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson

Kilenc évvel Auschwitz előtt írta: „Lehet, hogy gáz fojtja tüdőnkbe a versünk”

Kilenc évvel Auschwitz előtt írta: „Lehet, hogy gáz fojtja tüdőnkbe a versünk”

Az emberölések és az öngyilkosságok száma is csökken az EU-ban

Az emberölések és az öngyilkosságok száma is csökken az EU-ban