szerző:
MTI

A koalíciós partner szocialistákkal való nemzeti megbékélést hirdetett, az EU-integráció folytatása és a Koszovó megtartásáért vívott harc mellett tett hitet vasárnapi - nagyon várt, de végül konkrét információt alig-alig tartalmazó - sajtóértekezletén Borisz Tadics szerb államfő.

Mivel ez volt az első nyilvános találkozója a sajtó képviselőivel Radovan Karadzsics letartóztatása, és Hágának történt kiszolgáltatása óta, az újságírók azt várták, hogy legalább néhányat megválaszol a volt boszniai szerb vezető elfogását övező kérdések közül. Nem így történt - Tadics szűkszavúan csak annyit közölt, hogy államfőként nem avatkozik be egyetlen, a kormányzat irányítása alatt álló szerv munkájába sem.

Az általánosságok szintjén megmaradva az elnök megismételte, hogy elhatározott szándéka Szerbiát az EU-ba vezetni, de úgy, hogy közben ragaszkodik a függetlenné vált Koszovó megtartásához. Ebben a kérdésben Szerbia semmilyen zsarolásnak sem enged - jelentette ki mintegy egy héttel az után, hogy Bernard Kouchner francia külügyminiszter a szerb sajtó híradásai szerint nyíltan feltette a kérdést: hogy képzeli azt Szerbia, hogy Koszovó függetlenségét mereven elutasítva társulhat az EU-hoz, amely ennek a függetlenségnek a kivívásában döntő szerepet játszott, s amelynek a tagországai zömükben el is ismerték a volt szerbiai tartomány önállóságát?

Bejelentette még Borisz Tadics, hogy hamarosan aláírják az új szerb kormányt vezető Demokrata Párt és a Szlobodan Milosevics örökösei által vezetett koalíciós partner, a Szerbiai Szocialista Párt közti politikai megbékélési megállapodást. Megfogalmazása szerint a megbékélés a közös kormányzás révén a gyakorlatban már megvalósult, csupán szerződésbe kell önteni, s ezen lázasan dolgoznak mindkét párt szakértői.

Hogy miről van szó, az még nem került nyilvánosságra. A téma az elmúlt hetekben többször felvetődött, de egyetlen vezető demokrata és szocialista politikus se mondta meg, mi lesz a megállapodásban. Kollégáik és politológusok ennek kapcsán már sokszor feltették a kérdést: csak nem a népirtó, háborúkat kirobbantó milosevici rendszer bűneit akarják megbocsátani a demokraták praktikus indokból, a hatalmon maradás vágyától vezetve?

A szerb államfő ezen kívül leszögezte, hogy a májusi parlamenti választások előtti kampányban a szavazóknak tett ígéreteket be kell váltani. Ez az, amitől szakemberek (köztük Radovan Jelasics, a Szerb Nemzeti Bank elnöke, s Diana Dragutinovics, a Tadics Demokrata Pártjához tartozó pénzügyminiszter) óva intették az elmúlt hetekben a kormányt. Felhívták a figyelmet arra, hogy ha a demokratikus koalícióban részt vevő pártok ígéreteit (köztük a nagy arányú nyugdíjemelést) végrehajtják, az számottevően rontja az egyébként is súlyos gondokkal küszködő szerb gazdaság helyzetét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Nagyköveteket akar visszaküldeni az EU-országokba Szerbia

A szerb külügyminisztérium azt szeretné, ha visszatérne állomáshelyére azoknak a nagyköveteknek egy része, akiket Koszovó függetlenségének kikiáltása után tiltakozásként rendeltek haza a volt szerb tartomány önállóságát elismerő országok fővárosaiból.

MTI Világ

Bosznia-szerte tüntettek Karadzsicsért

Több ezer boszniai szerb vett részt azokon az egyórás tüntetéseken, amelyeket szombaton tartottak a boszniai Szerb Köztársaság több városában a héten őrizetbe vett Radovan Karadzsics küszöbönálló kiadatása ellen.

hvg.hu Világ

Hamis volt Karadzsics "hivatalos" honlapja?

Radovan Karadzsics háborús bűnös letartóztatása után regisztrálták, és a sajtóban már megjelent képekkel illusztrálták azt az oldalt, amelyről az a hír terjedt, hogy az álnéven Belgrádban praktizáló egykori boszniai vezető hivatalos oldala volt - írja az Urbanlegends.hu.

MTI Világ

Karadzsics már Hollandiában

Megérkezett szerdán a hollandiai Rotterdamba az a repülőgép, amelynek fedélzetén feltehetően Radovan Karadzsics volt boszniai szerb vezetőt szállították.

MTI Világ

Karadzsics őrizetben - széthullás fenyegeti Boszniát?

Paddy Ashdown volt nemzetközi főmegbízott szerint az 1992-95-ös háború óta soha nem állt ilyen közel a széthulláshoz Bosznia mint most, és az Európai Uniónak többet kell tennie, hogy megelőzze a balkáni államalakulat felbomlását.

MTI Világ

Karadzsics éjszakái "békések", legkorábban hétfőn adhatják ki

Legkorábban hétfőn adhatják ki a szerb hatóságok a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt - közölte Vladimir Vukcevic, a háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság ügyésze.

MTI Világ

Teljes vagyonától megfoszthatják Karadzsicsot

Teljes vagyonától megfoszthatják a 13 év bujkálás után néhány napja kézre kerített Radovan Karadzsics háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb vezetőt egy boszniai lap pénteki jelentése szerint.

MTI Világ

Karadzsics turistacsalogató nevezetesség lett

A Bolondokháza nevű belgrádi kocsma egyik asztalán napok ót áll egy pohár macedón vörösbor, amelyet áhítatosan bámulnak meg a betérők, hiszen a Hágának kiadott Radovan Karadzsics kedvenc itala volt.

MTI Világ

Megbénították a szerb parlamentet

A radikálisok és a nacionalisták obstrukciója lehetetlenné tette a szerb parlament érdemi munkáját, ezért a házelnök hétfőn fél órával a kezdete után két hétre bezárta a törvényhozás ülését.

Őrökkel vezettették ki a Fehér Házból az európai és orosz ügyekkel foglalkozó tanácsadót

Őrökkel vezettették ki a Fehér Házból az európai és orosz ügyekkel foglalkozó tanácsadót

Magyar győzelem Szlovénia ellen a férfi kézilabda Európa-bajnokságon

Magyar győzelem Szlovénia ellen a férfi kézilabda Európa-bajnokságon

Robbanással tesztelték a Space X emberek szállítására alkalmas űrhajóját

Robbanással tesztelték a Space X emberek szállítására alkalmas űrhajóját

Brad Pitt és Jennifer Aniston végre egymásra talált

Brad Pitt és Jennifer Aniston végre egymásra talált

Australian Open: Fucsovics legyőzte a 13. kiemeltet

Australian Open: Fucsovics legyőzte a 13. kiemeltet

A Dunántúlon enyhe havazással búcsúzik a hét

A Dunántúlon enyhe havazással búcsúzik a hét