szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A liberális párt (FDP) segített a legtöbbet a történetük második legrosszabb eredményét elérő konzervatív uniópártoknak, hogy a hatalomban maradhassanak - írja a német sajtó. Értékelések, vélemények a németországi választásokról.

Az FDP megmentette Merkelt, A liberálisok biztosították az új koalíció győzelmét, Történelmi mélyponton a szociáldemokraták - ilyen és ehhez hasonló címekkel kommentálták a hétfői német lapok a vasárnapi országos parlamenti választások eredményét.

Az eddigi konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció helyett a hatalomba lépő új koalíció létrejöttét a német sajtó egyértelműen a liberálisok előretörésének köszönheti, akik eddigi legjobb eredményüket érték el. Eközben a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) az együttesen kapott 33,8 százalékkal, 1949 óta nem szerepelt olyan rosszul, mint most.

A választásokat gyorsan elfelejtendő Merkel kancellár egy hónapon belülre ígéri az új kormánykabinet létrejöttét, melyről már hétfőn megkezdődtek a tárgyalások az FDP vezetésével.

Merkel kapcsán a konzervatív Die Welt azt írja, a kancellárasszony népszerűsége egyáltalán nem sugárzott ki pártjára, a CDU arculatából és politikai súlyából egyaránt vesztett. Nem csak a szociáldemokraták, de a konzervatívok is nagy léptekkel haladnak afelé, hogy megszűnjenek országos néppárt lenni - írta a lap.

© MTI/EPA


A liberális Süddeutsche Zeitung ugyancsak annak a nézetnek adott hangot, hogy Merkel számára véget értek a szép idők. Az újság szerint a CDU az elmúlt négy évben mindenekelőtt a szociáldemokraták gyengeségéből profitált. A CDU egyre inkább elhasználódik, a CSU Bajorországban ugyanúgy. A Die Welthez hasonlóan a Süddeutsche Zeitung is úgy értékelte, hogy a konzervatív néppárt kezdi elveszíteni valódi néppárti jellegét.

A baloldali Frankfurter Rundschau a szociáldemokraták minden korábbinál rosszabb szereplésével kapcsolatban megállapította: a 80-as években az SPD-től a Zöldek hódítottak el jelentős számú szavazót, az elmúlt években pedig a Baloldal pártja. Az újság szerint a párt végérvényesen búcsút mondhat néppárti státusának, ha nem változtat eddigi politikáján.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung az SPD történetének legkeserűbb napjáról beszélt és feltette a kérdést: vajon a szociáldemokrácia korszaka végéhez közeledik-e Németországban?

Pártok által elért eredmények

Konzervatív uniós pártok CDU/CSU 33,8% (-1,4)
Német szociáldemokrata párt SPD 23,0% (-11,2)
Liberális párt FPD 14,6% (+4,8)
Baloldal Linke 11,9% (+3,2)
Zöldek Grüne 10,7% (+2,6)
Kalózpárt Piraten 2,0%
Nemzeti demokratikus párt NDP 1,5% (-0,1)

Miközben Angela Merkel újraválasztását a legtöbb francia napilap címlapján üdvözölte, a Libération hétfői szerkesztőségi cikkében a német választások ellentmondására hívta fel a figyelmet: annak ellenére, hogy a válság a gazdasági liberalizmus csődjét hozta, Németországban az igazi nagy győztes az FDP.

"A német szociáldemokraták a háború óta a legrosszabb eredményt érték el. Így "szuper-Merkel" a piac mindenhatóságát valló FDP-vel köt szövetséget egy nyilván pragmatikus, de a korábbiaknál liberálisabb politika folytatásához" - fogalmaz Laurent Joffrin. A baloldali újság főszerkesztője szerint "a liberalizmusnak csak egy olyan egységes és hiteles baloldal tudna gátat szabni, amely képes legyőzni azt a jobboldalt, amely Párizsban és Berlinben egyaránt ügyesen változtatja politikáját ahhoz, hogy jogtalanul bitorolhassa a centrumot".

A politikai pártok hétfőn délelőtt hozzákezdtek a választási eredmények értékeléséhez, és máris napvilágot láttak az első személyi kombinációk. Szinte bizonyos, hogy a "királycsináló", Guido Westerwelle FDP-elnök alkancellár és külügyminiszter lesz, az eddigi nagykoalíció külügyminisztere, a szociáldemokrata párt kancellárjelöltje, Frank-Walter Steinmeier pedig pártja - immár ellenzéki - frakciójának vezetését veszi át. Az SPD-n belül máris megszólaltak az elégedetlenkedők, köztük Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármester, aki azt hangoztatta: a Baloldallal való országos szövetség a 2013-as választásokon már semmiképp nem lehet tabu.

Az MTI-nek adott interjúban Jan Techau, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) szakértője úgy vélekedett: az elmúlt időszakban a kancellár sokkal jobban bizonyította rátermettségét, mint pártja. A választási eredmény azonban - mint rámutatott - elsősorban a német Szabad Demokrata Párt (FDP) győzelmét jelenti. Az FDP - ellenzékben - évek óta azt a legliberálisabb gazdasági irányvonalat képviselte, amellyel rajta kívül egyetlen párt, még a konzervatívok sem kívántak foglalkozni. Ezzel pedig a gazdasági liberalizmus híveit sikerült mobilizálnia - értékelte a szakértő, aki szerint a párt teljesítménye minden elismerést megérdemel.

Techau szerint a következő időszak egyik legnagyobb kérdése az, mennyi ereje, játéktere lesz az új kormánynak a kilátásba helyezett reformok megvalósításához. Németország rendkívül nehéz gazdasági helyzetben van, az államháztartás helyzete drámai, és a munkanélküliség növekedése várható. Négy év óta először ugyanakkor ismét erős ellenzék lesz a parlamentben, mégpedig olyan ellenzék, amelyben a szociáldemokraták ismét rá akarnak találni önmagukra.

Ez pedig azt jelenti, hogy minden bizonnyal felhagynak majd az elmúlt négy évben a nagykoalíciós szerepvállalásból fakadó tartózkodó magatartással. Az SPD-nek választ kell adnia a korábbi Schröder-korszakból örökölt szociális dilemmákra - jelentette ki a szakértő, emlékeztetve: ennek elmulasztása jelentette a fő okát annak, hogy az elmúlt években a párt választásról választásra bukdácsolt, egyik rossz eredményt érve el a másik után.

A szakértő szerint a reformokra törekvő új kormányra elkerülhetetlen takarékossági intézkedések várnak, a baloldali ellenzék számára pedig mód nyílik arra, hogy egységesen és immár erős ellenzékként lépjen fel. Szavai szerint mindez érdekes új tapasztalatot jelenthet Merkel kancellár számára, aki az elmúlt négy évben - erős ellenzék híján - nem szembesült ilyen erőpróbával.

Adócsökkentésre az államháztartás helyzete miatt csekély a játéktér. Az FDP azonban a választási kampányban tett határozott ígéretek miatt ragaszkodni fog és ragaszkodnia is kell ehhez. Mindez azt valószínűsíti, hogy valaminek történnie kell, jelentős adócsökkentések ugyanakkor szinte teljesen kizártak.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Világ

CDU/CSU-FDP kormány lesz, Merkel elégedett

A konzervatív CDU/CSU és a liberális FDP alakíthat kormányt Németországban a vasárnapi választások eredményeként. Angela Merkel kancellár, konzervatív vezető gratulált a jövendő új koalíciós partnernek, a liberális Szabad Demokrata Pártnak (FDP), és kijelentette, hogy gyors koalíciós tárgyalásokra törekszik.

MTI Világ

Angela Merkel duplázhat a jövő heti választáson

Megszerezheti a kormányzáshoz szükséges többséget Angela Merkel Kereszténydemokrata Uniója (CDU) a Szabad Demokrata Párt (FDP) támogatásával a jövő heti németországi parlamenti választáson - derült ki egy pénteken közzétett felmérésből.

MTI Világ

Gyér szavazási kedv Németországban

Alacsony a részvétel a német parlamenti választásokon: vasárnap délutáni értesülések szerint a legtöbb tartományban délután 14 óráig kevesebben mentek el szavazni, mint négy évvel ezelőtt, 2005 szeptemberében.

Trump megtiltotta a Brazíliából érkező külföldiek beutazását

Trump megtiltotta a Brazíliából érkező külföldiek beutazását

Talán még soha nem volt ennyire piszkos négy fal között a Dirty Dancing

Talán még soha nem volt ennyire piszkos négy fal között a Dirty Dancing

Habony Árpád üzlettársa rárepült Andy Vajna örökségére

Habony Árpád üzlettársa rárepült Andy Vajna örökségére