szerző:
MTI

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap pénteki kommentárja szerint segít a Bugár Béla vezette Híd polgári pártnak az, hogy nem kapott meghívást a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) múlt heti budapesti ülésére.

"Kinek jó, ha Bugárékat nem hívják meg a Máért-ra? Orbánnak – a Fidesznek, a magyar kormánynak? Az Orbánék által támogatott szlovákiai magyar pártnak, a Magyar Koalíció Pártjának? A szlovákiai magyaroknak? Nem. A (talán) meglepő válasz: Bugáréknak" - véli a szerző. Mózes Szabolcs szerint a Máért-nak mint az anyaországi és a határon túli magyar politikai tömörülések egyeztető fórumának két haszna, funkciója van a kisebbségi pártok és politikusok számára.

"Az első a legitimáló funkció: a Máért-hoz hasonló fórumok azok, melyeken a magyar kormányzat mintegy felkeni a résztvevő pártokat, üzenve a kisebbségi magyar választóknak: szerintünk ők védik a ti érdekeiteket (ergo ők a ti képviselőitek), ők a mi partnereink" - mutat rá a szerző. "A másik funkció ennél sokkal gyakorlatiasabb, mondhatni kézzel foghatóbb: a határon túlra irányuló forintmilliárdok elosztásánál ezeknek a pártoknak lehet döntő szavuk, ők (is) delegálhatnak tagokat az egyes szakbizottságokba, kuratóriumokba" - jegyzi meg Mózes Szabolcs. 

Kifejti, hogy "Bugáréknak az első funkció sok újat nem tudna adni: a parlamenti választásokon a Fidesz markánsan prezentált elutasítása ellenére is besöpörték a hazai magyar voksok kétharmadát. A pénzosztás (rész)ellenőrzése már sokkal érzékenyebb veszteség, ám kormánypozícióból a párt ezt is túl tudja élni: országos szinten sokkal nagyobb pénzek felett rendelkeznek a Híd jelöltjei, mint amennyit valaha a magyar kormány a szlovákiai magyarság számára át tud utalni. A kormánypozícióból realizált regionális beruházások – egy-egy út, híd, tornaterem vagy kultúrház felújítása – ráadásul sokkal jobban el is adható, mint a magyarországi forrásokból támogatott ügyek (egy-egy anyaországi osztálykirándulás, tornacipők a gyerekeknek stb.)."

"A kényszerű távolmaradásnak a fent említett relatív károk mellett viszont van egy nagy politikai haszna is Bugárék számára: nem kell az Orbán Viktor előtti hajbókolás miatt magyarázkodniuk a szlovák közvéleménynek", mely – ismert tény – úgy retteg a jelenlegi magyar kormányfőtől, mint a sátántól. "Így az összes furcsa Fidesz-javaslat esetén elég széttárniuk karjukat s azt mondani: minket nem hívtak meg, nem tudjuk, mire jó ez, mi hidat szeretnénk alkotni, ám ők ezt nem engedik. Egy Fidesz-meghívó emellett Bugárék politikai hídmarketingjét is alaposan megtépázhatná: magyarázhatnák szlovák és Orbánnal szemben kritikus magyar választóiknak, mit kerestek egy ilyen "magyarkodó" fórumon, illetve miért nem szólaltak fel az értelmetlennek tűnő intézkedések, ötletek ellen" - zárul az Új Szó kommentárja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Zentai Péter Vélemény

Halló, Bugár Béla? A Máért nem kívánatos vendége

Új interjú-sorozattal bővítjük a hvg.hu kínálatát: Zentai Péter fogja felhívni a hírek neves vagy éppen névtelen szereplőit, éljenek a világ akár legtávolibb pontján is, mondják el véleményüket az éppen aktuális fejleményekről. Ezúttal a határon túli magyar szervezetek állandó értekezletéről (Máért) távoltartott Bugár Bélával, a Most-Híd elnökével készült interjú.

MTI Világ

Semjén levelet ír a MÁÉRT eddigi résztvevőinek

Semjén Zsolt levélben fordul a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) eddigi résztvevőihez, a miniszterelnök-helyettes arra kíváncsi: szükségesnek tartanak-e változtatásokat a szervezetnél, és ha igen, milyen jellegűeket.

MTI Itthon

Máért - Újrakezdés, hatéves szünet után

Tárgyilagos, realista nemzetpolitikára van szükség a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor a hatéves szünet után pénteken a Parlamentben összeülő Magyar Állandó Értekezleten (Máért) hangsúlyozta, egy percre sem szabad elfelejteni, hogy az „egységes magyar nemzet létezik”. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a tanácskozást értékelve azt mondta: példátlan nemzeti egység valósult meg. Valamennyi határon túli magyar szervezet üdvözölte a Máért összehívását, csakúgy, mint a nemzeti összetartozásról és a kettős állampolgárság megszerzéséről szóló törvényeket.

Csak fideszes tagjai lettek a Médiatanácsnak

Csak fideszes tagjai lettek a Médiatanácsnak

Gyurcsány művészi performanszként narancsot ragasztott

Gyurcsány művészi performanszként narancsot ragasztott

Nagy hal lett az egyik építőipari NER-kishalból

Nagy hal lett az egyik építőipari NER-kishalból

Tóta W: Újszínház - egy gesztus lehetősége

Tóta W: Újszínház - egy gesztus lehetősége

A Pokémon Go alkotói egy másfajta világra vágynak, csinálnak is egy különleges szemüveget

A Pokémon Go alkotói egy másfajta világra vágynak, csinálnak is egy különleges szemüveget

Négy és fél év alatt harmadszor választanak ma a britek

Négy és fél év alatt harmadszor választanak ma a britek