szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az olasz alkotmánybíróság szerdán szabad utat engedett egy tervezett népszavazásnak, melynek célja, hogy eltörölje a Silvio Berlusconi kormányfőnek és minisztereinek mentelmi jogot biztosító törvényt.

Tavaly márciusban fogadta el a parlament a "legitim akadályoztatás" nevet viselő törvényt, amelynek alapján maximum 18 hónapra automatikusan felfüggesztik a miniszterelnök és kormányának tagjai ellen folyó pereket, ha az érintettek "becsületszavukat adják", hogy a bíróság előtti megjelenésben törvényesen akadályoztatva vannak. A jogszabály lélegzetvételnyi szünetet biztosított Silvio Berlusconi jobboldali kormányfőnek, médiamágnásnak, aki ellen két ügyben is bírósági eljárás folyt akkor Milánóban.

A sokat vitatott törvény eltörlésének érdekében az Értékek Olaszországa (IDV) nevű ellenzéki párt kezdeményezett referendumot, amelynek megtartása azonban attól függ, hogy az alkotmánybíróság csütörtökön kihirdetendő döntésében miként foglal állást magáról a jogszabályról. Ha az alkotmánybíróság elkaszálja a törvényt, Milánóban azonnal felújítják a pereket. A Mediaset-ügyben adócsalással, a Mills-ügyben pedig tanú megvesztegetésével vádolják a miniszterelnököt. Ebben az esetben a népszavazás értelmét vesztené, ha azonban a taláros testület ellenkező döntést hoz, az államfőnek napokon belül ki kell írnia a referendumot, mégpedig az április és június közötti időszakra.

Berlusconi 2008 tavaszán került ismét a kormányfői székbe, és már a nyár folyamán keresztülvitte a parlamentben azt a törvényt, amely jogi mentességet biztosít a négy legmagasabb olasz közjogi méltóságnak: az államfőnek, a miniszterelnöknek, a szenátusi és a képviselőházi elnöknek. A törvény megfogalmazói kizárólag Berlusconira szabták a jogszabályt, hiszen csak ellene folyt bírósági eljárás megvesztegetés és pénzügyi bűncselekmények gyanújával. 2009 októberében azonban az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a törvényt. 

Az alkotmánybíróság most szerdán jóváhagyott két másik népszavazási kezdeményezést is, az egyik a vízművek privatizációjával, a másik pedig az atomenergiával kapcsolatos. Az olasz kormány javaslatára 2009 végén törvényben liberalizálták a vízszolgáltatás, amit a baloldali ellenzék, környezetvédő és fogyasztóvédelmi csoportok egyaránt elutasítottak, mert szerintük ez az árak emelkedéséhez vezet. 

 A kormány februárban rendeletben szabályozta a békés célú atomenergia használatához való visszatérés módozatait, miközben az országban erős az ellenlobbi. Olaszország több mint 20 éve, a csernobili atomerőmű katasztrófája után mondott le az atomenergia előállításáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Román táncosnőket raboltak ki az M5-ös autópályán – videó

Román táncosnőket raboltak ki az M5-ös autópályán – videó

Reuters: Feleannyi vakcinát szállíthat az AstraZeneca az EU-nak a második negyedévben

Reuters: Feleannyi vakcinát szállíthat az AstraZeneca az EU-nak a második negyedévben

Kovács Zoltán bohócos mémmel reagált rá, hogy magyar műsorok is lesznek a német köztévén

Kovács Zoltán bohócos mémmel reagált rá, hogy magyar műsorok is lesznek a német köztévén