szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német kormány megkezdte a Nemzetiszocialista Illegalitás nevű neonáci terrorista sejt áldozatainak, illetve az áldozatok hozzátartozóinak anyagi kárpótlását - közölte hétfőn Berlinben az igazságügyi minisztérium szóvivője. A szervezet terrorcselekményei miatt kárt szenvedett emberek közül nagyon sokan fordultak a kormányhoz.

Az ügyben az igazságügyi minisztérium jár el, a tárca megkezdte a kifizetéseket a szélsőjobboldali bűncselekmények áldozatai számára elkülönített 1 millió eurós alapból. A kérelmezőknek egyelőre 5 és 10 ezer euró közötti egyszeri támogatást utalnak át, amelyet további összegek követhetnek.

A szóvivő hozzátette: a klasszikus értelemben vett kártalanítás még hátra van, egyelőre arra koncentrálnak, hogy minél hamarabb segítsenek a rászorulóknak. Az ügyintézés gyors és mentes a túlzott bürokráciától, az igénylőknek nem kell részletes anyagot beadni a minisztériumhoz arról, hogy milyen károkat szenvedtek.

A háromfős sejt tavaly novemberben lepleződött le azután, hogy az egyik tag feladta magát, a másik kettő pedig öngyilkosságot követett el. A neonáci terroristák a hatóságok feltételezése szerint 2001 és 2007 között meggyilkoltak bevándorló - török, illetve görög - családból származó kisvállalkozókat, összesen kilenc embert, valamint egy rendőrt. A hatóságok szerint a számlájukra írható két robbantásos merénylet is, amelyekben összesen 23 ember sérült meg, továbbá egy sor bankrablás.

Egy hétfői lapjelentés szerint az ország keleti részén - a volt NDK-ban - fekvő Türingia tartományban létrejött neonáci terrorista sejt tagjai egy időben azt tervezték, hogy elmenekülnek az országból és Dél-Afrikában telepednek le. A terv Beate Zschäpe, az egyetlen életben maradt tag ellenállásán bukott meg. Zschäpe nem kívánta elhagyni hazáját, így aztán a másik két terrorista - két férfi - is maradt inkább Németországban a Die Welt beszámolója szerint.

A lap azt írta, hogy a nyomozás jelenlegi állása szerint a neonáci terroristák egyetlen alkalommal sem tartózkodtak hosszabb ideig külföldön a sejt 1998-ban kezdődött története során. Korábban voltak olyan feltételezések, hogy időről időre elvonultak külföldre, így voltak például Magyarországon is - írta a Die Welt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat

Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat

Tízezer tesztet oszt szét a diákok és pedagógusok szűrésére a főváros

Tízezer tesztet oszt szét a diákok és pedagógusok szűrésére a főváros

Az átoltottságtól függetlenül alakulhatnak a német korlátozások

Az átoltottságtól függetlenül alakulhatnak a német korlátozások