szerző:
MTI

Az amerikai kongresszus tagjai közül elsőként John McCain republikánus szenátor Szíria elleni légicsapásokat sürgetett hétfőn. Kanada bezárta hétfőn szíriai nagykövetségét és újabb szankciókat léptetett életbe Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét sújtva.

Az amerikai kongresszus tagjai közül elsőként John McCain republikánus szenátor Szíria elleni légicsapásokat sürgetett hétfőn. McCain, a szenátus fegyveres testületeket felügyelő bizottságának rangidős republikánus tagja kijelentette, hogy Barack Obama elnök túlságosan "puha" álláspontot képvisel a saját népe ellen kegyetlenül fellépő Bassár el-Aszad szíriai államfővel szemben.

A 2008-as választást Obamával szemben elveszítő republikánus politikus korábban annak a sürgetésében is első volt, hogy az Egyesült Államok fegyverezze fel a szíriai ellenzéket. McCain a szenátusban hétfőn elmondott felszólalásában úgy vélekedett, hogy a fegyvertelen civilek lemészárlása valószínűleg háborús bűncselekmények minősül, és Szíria szomszédjai katonailag be fognak avatkozni, akár az Egyesült Államokkal, akár nélküle. McCain kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak erkölcsi kötelessége, hogy Aszadot és követőit kikényszerítse a hatalomból.

"Ennek egyetlen realista módja a külföldi légierő bevetése. Az Egyesült Államoknak az élére kell állnia annak a nemzetközi erőfeszítésnek, amelynek célja a legfontosabb lakott települések védelme Szíriában, különösen északon, az Aszad erőire mért légicsapások által" - mondta a szenátor.

Nagyítás-fotógalériánk a szíriai konfliktusról - kattintson a képre!
©

McCain februárban a CBS-nek úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államoknak - szárazföldi beavatkozás nélkül - meg kell találnia a módját annak, hogy segítse a szíriaiakat. Az általa említett lehetőségek között szerepelt az erőszak elől biztos helyre elmenekülők számára nyújtott orvosi és technikai segítség.

A szenátor hétfőn kijelentette, hogy eljött a katonai fellépés ideje, s ennek élére kell állnia az Egyesült Államoknak. Ehhez Washingtonnak szövetségeseket kell keresni az arab országok, valamint a NATO-szövetség kulcsországai között. McCain külön megemlítette Törökországot.

"Az elnöknek egyértelműen ki kell jelentenie, hogy Aszadnak semmilyen körülmények között sem szabad megengedni, hogy befejezze azt, amit elkezdett" - mondta McCain.

Rámutatott, hogy az Aszad-kormány Irán "fő előretolt bázisaként szolgál" a Közel-Keleten, fegyverrel látja el a Hezbollahot Libanonban, és "elsődleges átjáróul" szolgált Irak felé a külföldi fegyvereseknek, akik az ottani háborúban több száz amerikai katonát öltek meg. A szenátor szerint értelmetlen tovább várni az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazására, mert Oroszország és Kína továbbra is meg fogja akadályozni a nemzetközi közösség Szíria elleni fellépését. Mint mondta, a szankciók nyomást gyakorolnak ugyan az Aszad-rezsim vezetőire, de annak nincs jele, hogy le akarnának mondani, vagy el akarnának menekülni az országból.

Kanada bezárta damaszkuszi nagykövetségét

Kanada bezárta hétfőn szíriai nagykövetségét és újabb szankciókat léptetett életbe Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét sújtva. John Baird kanadai külügyminiszter a biztonsági helyzet romlásával indokolta a döntést. A kanadai diplomaták már el is hagyták Szíriát.

"A kockázatok dacára Kanada fenntartotta diplomáciai jelenlétét Szíriában, hogy a helyszínen kövesse figyelemmel az eseményeket, valamint kemény üzeneteket adjon át a szíriai vezetésnek. Ezt az üzenetet továbbra is közvetíti Szíria ottawai nagykövetségén keresztül és nemzetközi fórumokon" - szögezte le hétfőn kiadott közleményében a miniszter, aki hangsúlyozta azt is, hogy Kanada továbbra is Aszad elnök lemondását szorgalmazza.

Kanada december 15. és január 14. között kimenekítette állampolgárait Szíriából. Akik a maradást választották, Kanada bejrúti, vagy sürgős esetben Magyarország damaszkuszi nagykövetségétől kérhetnek segítséget. A szíriai állampolgárok Kanada bejrúti vagy ammáni nagykövetségének konzuli részlegéhez nyújthatnak be vízumkérelmet.

A kanadai külügyminiszter bejelentette azt is, hogy újabb szankciókkal sújtják "a civil lakosság ellen folyamatos és szégyenletes erőszakot végrehajtó" szíriai rendszert. Az azonnali hatállyal bevezetett új büntetőintézkedések alapján Kanada befagyasztotta a szíriai nemzeti bank kanadai kintlévőségeit és megtiltotta a kanadai vállalatoknak, hogy pénzügyi kapcsolatokat tartson fent a damaszkuszi jegybankkal.

Ottawa emellett újabb hét személyt - az elnökségi ügyek miniszterét, az egészségügyi, az oktatási, a közlekedési, a távközlési és az ipari tárca vezetőit, valamint a kőolajipari és természeti kincsek miniszterét - tett fel az immár 115 szíriai vezető nevét tartalmazó feketelistára. Ők nem utazhatnak be Kanadába, s emellett zárolják esetleges kanadai javaikat is.
Lassan egy éve, hogy Szíriában véres erőszakkal próbálja elfojtani a hatalom a kormányellenes tüntetéseket és lázadást. Az ENSZ becslése szerint több mint 7600 életet követelt a megtorlás.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Karácsony Gergely kitette a kurd zászlót a Városházára

Karácsony Gergely kitette a kurd zászlót a Városházára

Radikális muszlim tanokat hirdető alapítvány nyit iskolát Budapesten?

Radikális muszlim tanokat hirdető alapítvány nyit iskolát Budapesten?

Ezt a fényképet küldte haza a Holdról az indiai Csandraján-2

Ezt a fényképet küldte haza a Holdról az indiai Csandraján-2

Fülke: Orbánnak most a saját terveit kell lesöpörnie az asztalról

Fülke: Orbánnak most a saját terveit kell lesöpörnie az asztalról

Miként ismerjük fel a kamuképeket?

Miként ismerjük fel a kamuképeket?

Izraelben ismét egy volt vezérkari főnök harcol a miniszterelnökségért

Izraelben ismét egy volt vezérkari főnök harcol a miniszterelnökségért