szerző:
Klopfstein-László Kornél
Tetszett a cikk?

Változásokat hozhat a melegek és a katolikus egyház viszonyában Ferenc pápa. Több ismerője állítja, az új pápa pártolja a melegek felé való nyitást. Mások viszont korábbi szigorú kijelentéseit idézik. Az nem valószínű, hogy az egyház alapvető álláspontja megváltozna akár a melegházasság, akár az abortusz kérdésében.

„Ha azt gondolják, hogy semmi sem fog változni, akkor nagyot tévednek” – nyilatkozta a La Nación című argentin lapnak Ferenc pápa gyerekkori barátja, Gustavo Girard annak kapcsán, hogy többen aggodalmukat fejezték ki a március közepén megválasztott vallási vezető melegekről alkotott véleménye miatt.

Noha Girard hangsúlyozta, hisz a változásban, abban már nem volt ennyire biztos, hogy „Jorge [Ferenc] holnapra engedélyezi a melegházasságot is”. A gyerekkori jóbarát szerint bár az új pápa megengedőbb lesz a fogamzásgátlás terén is, „azt mégsem várhatjuk el tőle, hogy az egész katolikus egyházzal szembeszállva támogassa az abortuszt is”.

Háború a teremtő ellen

Az újdonsült pápa 2010-ben „a gyerekekkel szembeni diszkriminációnak” nevezte a meleg párok számára engedélyezett örökbefogadást. Kijelentéséért Cristina Fernandez de Kirchner argentin államfő is keményen bírálta az érseket, majd pár hónappal később benyújtotta azt a törvénytervezetet, amely a dél-amerikai országban is lehetővé tette az azonos neműek házasságát.

Ferenc pápa a nép között. Elképzelhető, hogy kevésbé lesz szigorú a melegekkel.
©

Az ezt követő nyilatkozatháborúban Bergoglio „az Úr elleni pusztító támadásnak” nevezte a javaslatot, amire az elnökasszony válaszként a középkorhoz, valamint az inkvizícióhoz hasonlította a katolikus vezetők hozzáállását. A passzust az egyház tiltakozása ellenére végül az argentin országgyűlés is megszavazta, az esetet úgy tartják számon, mint bizonyítékot Ferenc konzervatív nézeteire.

Ennek fényében nem meglepő, hogy Kirchner meglehetősen visszafogott volt Ferenc pápa megválasztásakor – mutatott rá Rosendo Fraga argentin politikai elemző. Ünnepi köszöntőjében például az elnökasszony elfelejtette megemlíteni, hogy Bergoglio az első argentin pápa. „Ennél nyíltabb jelzés szerintem nem is kell a kormány és az egyház hűvös viszonyáról” – nyilatkozta Fraga az argentin Clarín című lapnak.

Felnyitni az egyház szemét

Az egykori Jorge Mario Bergoglio érsek már a megválasztása másnapján bizonyította, hogy merőben mást stílust fog képviselni, mint XVI. Benedek. A CNN amerikai hírtelevízió arra kérte olvasóit, hogy szavazzanak, mégis miben szeretnének változást a katolikus egyháznál. Az online voksoláson a nők emancipációja mellett a második helyen a melegek jogai szerepeltek.

A kommentelők szerint bár az egyház rendkívül megoszott a kérdésben, a „múltba révedés” helyett egy befogadóbb jövőben kellene gondolkodni. A spanyol Josep Prat Vinolas például úgy látja, hogy Ferencnek változtatnia kell a melegjogokhoz és a melegházassághoz való hozzáállásán. „A pápa felelőssége ugyanis, hogy felnyissa az egyház szemét, még akkor is, ha konzervatív” – mutatott rá Vinolas.

A 28 éves spanyol szerint nem lehet letagadni, hogy vannak meleg katolikusok. „Ezzel nem azt állítom, hogy a pápának most azonnal el kell ezt fogadnia, de semmiképp sem szabad őket az ördöghöz hasonlítani” – hangsúlyozta kommentjében Vinolas, majd emlékeztetett arra, hogy Ferenc pápa korábban úgy nyilatkozott: Isten háza mindenki előtt nyitva áll. „Jó lenne, ha tényleg így is gondolná” – fogalmazott a CNN olvasója.

Zárt ajtók mögött

Ezt látszik alátámasztani a Clarín című lap értesülése is, miszerint a melegházasság parlamenti vitája előtt néhány órával Ferenc telefonon kereste fel az egyik helyi meleg szervezet vezetőjét, Marcelo Marquezt. Az aktivista szerint az érsek szokatlanul barátságos volt, és azt mondta, „támogatja a melegjogokat, sőt az azonos neműek élettársi kapcsolatát is, de Argentína nem készült még fel a házasságra”.

Melegházasság mellett demonstrálók Franciaországban. Nem valószínű, hogy I. Ferenc áldását adná a melegek házasságára.
©

Andres Albertsen, a dán katolikus közösség argentin képviselője szintén arról számolt be a lapnak, hogy a személyes találkozók alkalmával Bergoglio sokkal megengedőbb volt a melegekkel kapcsolatban, mint a médiában. „Egyszer még azt is mondta nekem, hogy támogatja a melegek élettársi kapcsolatát” – idézte fel Albertsen.

Éppen ezért sokan úgy vélik, hogy Ferenc „zárt ajtók mögött” mindig is liberálisabb volt, mint a nyilvánosságban. Sergio Rubin, a Clarín újságírója ráadásul úgy tudja, hogy „Bergoglio korábban az egyházon belül is tett javaslatokat a melegházasság, illetve az élettársi kapcsolat közötti átmenet elfogadására (öröklés, örökbefogadás nélkül), ezt azonban az érsekek leszavazták, és helyette a nyílt szembenállást választották” – árulta el az újságíró.

A Metropolitan katedrális vezetője, Alejandro Russo szerint ugyanakkor nem túl valószínű, hogy a pápa ilyen kijelentéseket tett volna, még szűk körben sem. Emlékeztetett, hogy Bergoglio már 2007 nyarán keményen bírálta az argentin politikusokat, mert az azonos neműek élettársi kapcsolatának bevezetését tervezték. „Emiatt például híresen rossz a viszonya Buenos Aires polgármesterével is” – mutatott rá a vallási vezető.

A báránybőrbe bújt pápa

Bár a legtöbben reményt keltőnek tartják az argentin lapok értesüléseit, a Bruno Bimbi néven ismert helyi meleg blogger szkeptikus az új pápa hozzáállását illetően. „Az egyik nap még háborút hirdet ellenünk, aztán pedig telefonálgat? Lehet, hogy bárány lett az oroszlánból? Lehet, hogy csak az életrajza miatt aggódik? Bármi is áll a háttérben, többé nem foghatja rá a vezetésre, hiszen ő maga lett a vezetés” – írta Bimbi.

Az ABC amerikai hírtelevízió katolikus programjának vezetője ugyanakkor kiemelte: „fontos különbséget tenni aközött, hogy valaki a melegek, vagy a melegházasság ellen foglal állást”. Azt Edward Beck atya is megerősítette, hogy Ferenc pápa „rendkívül visszafogottnak tűnik a kérdésben”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!