szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség korlátozta a nyugat-európai kormányok elleni felderítő tevékenységet – közölte pénteken kormányzati forrásokra és volt hivatalos személyekre hivatkozva az AP amerikai hírügynökség.

A kémkedést nagyjából két hónapja szüneteltetik, miután július elején a német hírszerzésénél őrizetbe vettek egy ügynököt, aki a CIA-nak kémkedett, a német védelmi minisztérium egyik munkatársának lakásán házkutatást tartottak és kiutasították Németországból a CIA állomásfőnökét.

A CIA vezetői attól tartottak, hogy az incidensek miatt az európai biztonsági szolgálatok komolyabban szemmel tartják majd az ügynökség embereit, ezért a kémkedés felfüggesztése mellett döntöttek. Az amerikai követségeken szolgáló CIA-tisztek felfedték magukat a fogadó országok szolgálatai előtt.

A tilalom értelmében az érintett ügynököknek tilos "egyoldalú műveletekbe" kezdeniük. A CIA munkatársai ugyanakkor továbbra is találkozhatnak a fogadó országok hírszerzésének embereivel, folytathatnak velük közös műveleteket, sőt, a fogadó ország kormányának beleegyezésével önálló tevékenységet is végezhetnek. Így például orosz állampolgárokat figyelnek meg Franciaországban.

Az európai országokat az amerikai hírszerzők biztonságosnak tekintik ugyan arra, hogy a közel-keleti és más kényes térségből való forrásaikkal találkozzanak, az ilyen megbeszélések helyszínét most máshová helyezték át. A Törökországban folytatott amerikai hírszerzési tevékenység ugyanakkor továbbra is prioritást élvez, egyebek mellett azért, mert a szövetséges muszlim ország kapcsolatokat ápol Iránnal, illetve Szíriával és Irakkal is határos.

James Clapper, a nemzeti hírszerzés igazgatója csütörtökön egy nyilvános rendezvényen bejelentette: Amerika "nagyobb kockázatot vállal" azzal, hogy beszűntette a kémkedést "bizonyos célpontok" ellen. Konkrétumokat nem mondott.

Egy volt CIA-hivatalnok szerint különböző kudarcok nyomán történtek már leállások a kémszervezetnél, de azok még sohasem voltak "ilyen hosszúak és ilyen mélyek".

A leállás az AP informátorai szerint akadályozza, hogy a CIA információkat szerezzen be a Szíriában harcoló európai állampolgárokról, valamint arról, hogyan kívánnak az európaiak fellépni az orosz agresszióval szemben.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Életfogytiglani fegyházat kér az ügyészség Szilágyi István fiának

Életfogytiglani fegyházat kér az ügyészség Szilágyi István fiának

Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz

Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz

A Szuperligában a focimeccseket is lerövidíthetik, ha úgy kívánják a nézők

A Szuperligában a focimeccseket is lerövidíthetik, ha úgy kívánják a nézők