szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kim Csol névre kiállított útlevél volt a férfinél, de a malajziai hatóságok most megerősítették, hogy tényleg Kim Dzsong Nam volt a megmérgezett férfi.

Hivatalosan is megerősítette pénteken a malajziai rendőrség, hogy a februárban a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren meggyilkolt észak-koreai férfi Kim Dzsong Nam, Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor féltestvére, miként azt széles körben eddig is feltételezték. A férfinál halálakor Kim Csol névre kiállított útlevelet találtak, és a malajziai hatóságok most először erősítették meg, hogy Kim Dzsong Nam az áldozat.

A hadikommunista diktatúra vezetőjének féltestvérét, Kim Dzsong Il néhai diktátor legidősebb fiát február 13-án gyilkolták meg a malajziai főváros repülőterén. Két nő mérgező anyagot kent az arcára, a holttestben pedig a világ legveszélyesebb idegmérgét, VX-et mutattak ki a vizsgálatok során.

Az őrizetbe vett indonéz és vietnami nő azt vallotta: azt hitték, hogy tévés átverésben vesznek részt. Az ügyben a malajziai hatóságok több észak-koreait is gyanúsítanak, legalább négyen közülük még a gyilkosság napján elhagyták az országot és visszatértek Phenjanba.

Az ügy diplomáciai viszályt okozott Phenjan és Kuala Lumpur között. A diktatúra a holttest haladéktalan átadását követelte, és Malajzia felelősségét is felvetette. A diplomáciai szóváltást követően mindkét ország bekérette külügyminisztériumába a másik állam ottani nagykövetét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!