szerző:
Dobozi István

Trump nagyot hibázik, amikor maga ellen hangolja azokat a republikánus honatyákat, akiknek aktív támogatása nélkül béna kacsa marad a törvényhozásban.

Rossz a politikai közhangulat Amerikában. Az emberek többsége szerint a politikai közállapotok a legmélyebb pontra süllyedtek a második világháború óta, alacsonyabbra, mint a társadalmat velejéig megrázó vietnami háború alatt. A megkérdezettek kétharmadát jobban stresszeli az Amerika jövőjéért érzett aggódás, mint a gazdasági (állás, jövedelem) helyzetükkel kapcsolatos bizonytalanság. Régóta volt ennyire gyönge a politikai intézmények elfogadottsága.

Általános vélemény, hogy Amerika mindkét nagy pártja beteg, mély politikai és morális válságban vergődik. A Demokrata Pártnál ez aligha meglepetés. Barack Obama nyolcéves elnöksége alatt a párt gyakorlatilag összeomlott az ország nagy részében, egyik vereséget a másik után szenvedve el. Hillary Clinton sokkoló vereségétől a demokraták máig nem tértek teljesen magukhoz. Idei első győzelmüket csupán pár héttel ezelőtt gyűjtötték be a Virginiában és New Jersey-ben megrendezett kormányzóválasztásokon. Ezeket a demokraták országos jelentőségűvé – „szavazás Donald Trumpról“ – próbálták feltupírozni, pedig két, Magyarországénál kisebb népességű államról van szó, amelyek tavaly novemberben Clintonra szavaztak. Nem lehet országos választási barométernek tekinteni ezeket a referendumokat. Persze más lenne a helyzet, ha a demokrata győzelmek a Nagy-tavak trumpi felségterületnek számító ipari „rozsdaövezetében” következtek volna be.

Végképp föladva a hagyományos, munkásosztály-alapú választási koalíció építését, a Demokrata Párt Obama alatt még inkább eltolódott a nagyvárosi elitista identitáspolitika és multikulturalizmus felé. A választók nem jutalmazták, hanem büntették a politikai irányváltást. Nem kicsi a baj, ha még a liberális The Washington Post is szóvá teszi: „Amerika demokratáiból már szocialisták lettek”. A lap itt nemcsak a magát mindig is demokratikus szocialistaként definiáló Bernie Sanders vermonti szenátorra gondolt, hanem a párt emelkedő új csillagaira is, köztük Elizabeth Warren massachusettsi szenátorra, aki borítékolhatóan éllovas elnökjelölt-aspiráns lesz 2020-ban. Mindketten államosítanák például az egészségbiztosítást.

Ehhez képest a másik oldalon látszólag jobban állnak a dolgok. Trump novemberi diadalát követően a Republikánus Párt uralja a politika összes szintjét: a Fehér Házat, a kongresszus mindkét házát, a szövetségi államok törvényhozásának és kormányzóinak java részét, de republikánus számbeli fölény van a Legfelsőbb Bíróságon is. Az idén is valamennyi kongresszusi pótválasztást republikánus jelöltek nyerték meg. Trump elnökségének első évében a gazdaság jó tempóban növekedett, a tőzsde szárnyalt, másfél millió új munkahely jött létre, a munkanélküliség alacsony, a jövedelmek emelkedtek. Miért dúl akkor polgárháború a pártban? A kulcsszavak: 2018 és Donald Trump.

Az amerikai politikai rendszer permanens választási üzemmódban van. Egy év múlva félidős országos referendum lesz: újraválasztják az összes kongresszusi képviselőt, a szenátorok egyharmadát és az állami kormányzók jó részét. A regnáló elnök pártja rendszerint pozíciókat veszít ezeken a választásokon. Sok republikánus aggódik, hogy Trump elnök kaotikus kormányzása és politikai eredménytelensége miatt a párt könnyen elveszítheti számottevő többségét a képviselőházban és vékony fölényét a szenátusban. Az elnök népszerűsége történelmi mélyponton van az általános választóknál. Az erősen megosztott pártot Trump nem érzi magáénak, sőt pártfölöttinek tartja magát. Közben háborús állapotok alakultak ki a párt mérsékelt establishment szárnya és az elnököt támogató, Steve Bannon által vezetett, keményvonalas „America First“ nacionalista és populista oldala között. Az utóbbival nem kis részben a párt ultrakonzervatív magva ragadta magához a nemzeti közbeszéd tematizálását.

A mind nyíltabban Trump-ellenes mérsékelt republikánusok tábora napról napra gyarapszik, olyan nagyágyúkat tudva magáénak, mint Lindsey Graham, Susan Collins és Bob Corker (a szenátus külügyi bizottságának elnöke). Az egykori Trump-hívő Corker szájából hangzott el a legmetszőbb bírálat: „Trump velejéig hazug elnök, aki lealacsonyítja és a III. világháború felé sodorja az Egyesült Államokat”. Tiltakozásként vagy a vereség előérzeteként már kéttucatnyi republikánus honatya (köztük Corker) mondott le arról, hogy a párt színeiben újrainduljon jövőre a kongresszusi választásokon. Közben – Trump egyetértésével – Bannon politikai főbulldog, a befolyásos Breitbart News elnöke, nyílt hadüzenetet intézett azok ellen a pártban, akik nem támogatják teljes mellszélességgel Trump törvényhozási programját, különösen a kulcsfontosságú egészségügyi és adóreformot. A célkeresztben van Paul Ryan, a képviselőház elnöke és Mitch McConnel, a szenátus többségi frakcióvezetője is. Trump és Bannon főként őket hibáztatják az eddigi törvényhozási kudarcokért, mindenekelőtt az Obamacare nevű egészségbiztosítási törvény kiiktatásának elmaradásáért. Nem titok, hogy az Obamacare-t republikánus ellenállók mentették meg a kongresszusban a demokraták számára. Trump nagyot hibázik, amikor maga ellen hangolja azokat a republikánus honatyákat, akiknek aktív támogatása nélkül béna kacsa marad a törvényhozásban.

Mondhatjuk-e, hogy ezek után Trump már politikai halott és 2018-ban végzetes vereség leselkedik a republikánusokra, benne a trumpizmusra, erre a jobboldali populizmusból, nacionalizmusból és píszíellenességből álló eklektikus politikai egyvelegre? Elhamarkodott következtetés lenne. Trumpnál senki nem tudott nagyobb politikai tőkét csinálni a vele szemben sorozatban elkövetett hibás előrejelzésekből. Két és fél évvel ezelőtt még viccnek tartották beszállását az elnökválasztási kampányba. Utána pár hónapon belül padlót kellett volna fognia az előválasztásokon, ehelyett ő lett a republikánusok elnökjelöltje. Arra pedig már végképp nem adtak neki semmi esélyt, hogy a végjátékban győzzön Clinton, az előre megkoronázott politikai királynő ellen. Akkor mégis mi tarthatja játékban Trumpot 2018-ra (netán 2020-ra, a következő elnökválasztásra)? A rendíthetetlen törzsszavazói, akik annál jobban kitartanak mellette, minél jobban támadják őt politikai ellenfelei és a média. A republikánus szavazók több mint 80 százalékának tetszik, amit az elnök csinál. Felmérések mutatják, hogy Trump még mindig komolyan befolyásolni tudja törzsszavazói politikai véleményét. A republikánusok így is veszíteni fognak egy év múlva, de valószínűleg nem lesz elsöprő cunami.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Álmaink dömpere: ilyen egy repülőgép-hajtóműves hatalmas Volvo teherautó

Álmaink dömpere: ilyen egy repülőgép-hajtóműves hatalmas Volvo teherautó

Balesetveszélyes terméket hív vissza az Aldi

Balesetveszélyes terméket hív vissza az Aldi

Puzsér: Karácsony a politikai érdekek alapján bármit feláldoz

Puzsér: Karácsony a politikai érdekek alapján bármit feláldoz

Ez már talán sok lesz: "bekamerázná" a tévénket a Facebook

Ez már talán sok lesz: "bekamerázná" a tévénket a Facebook

Rogánék még nem foglalkoztak Lázár dohányzást betiltó javaslatával

Rogánék még nem foglalkoztak Lázár dohányzást betiltó javaslatával

"Fatális hiba nem megszavazni a Mártát" - durva hétvége elé néz az LMP

"Fatális hiba nem megszavazni a Mártát" - durva hétvége elé néz az LMP