szerző:
hvg.hu

Emmanuel Macron gyorsan lépett.

Leváltotta Emmanuel Macron Franciaország budapesti nagykövetét, az erről szóló rendelet szombaton jelent meg. Helyét Pascale Andréani, korábbi OECD-nagykövet veszi át.

Eric Fournier néhány nappal korábban egy a párizsi kormányzatnak címzett diplomáciai jegyzetben elemezte a magyarországi helyzetet, és arról írt, az Orbán Viktort populizmusa miatt ért támadások csupán a magyargyűlölő nemzetközi sajtó túlkapásai.

A dokumentumot a Mediapart internetes oldal szivárogtatta ki pénteken reggel. Különösebb visszhangot nem is kapott volna a hír, ám a brüsszeli EU-csúcsot követő sajtótájékoztatón a francia államfőnek szegezték azt a kérdést, mit gondol nagykövete kiállásáról. Macron pedig erélyesen kelt ki, így: „egyáltalán nem osztom a nagykövet véleményét, semmilyen szempontból nem fogadom el Orbán Viktor politikai irányvonalát sem”.

Fournier nagykövet kijelentésével kapcsolatban akkor azt mondta: ha nyilvánosan tette, visszavonja a megbízatását, ha pedig a személyes véleményét fejtette ki, akkor a szólásszabadság megnyilvánulásának tekinti a jegyzetet – de attól még nem ért vele egyet. Azt továbbra sem derült ki, nyilvános volt-e a dokumentum, ám Macron reakciója gyors volt: Fournier utóda hivatalosan már csütörtök óta Franciaország budapesti nagykövete.

A Courrier D'Europe Centrale, közép-európai országokkal foglalkozó szakportál ugyanakkor azt írja, "nem tűnik úgy, hogy Fournier leváltásának közvetlenül köze lenne" a Mediapart által megszellőztett levélhez, egyszerűen arról van szó, hogy lejárt a megbízatása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!