szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Élesen bírálta a magyar kormány politikáját Emmanuel Macron francia államfő.

A budapesti francia nagykövet visszahívását is kilátásba helyezte Emmanuel Macron arra az esetre, ha a diplomata nyíltan kiáll Orbán Viktor politikája mellett. A francia államfő erről a brüsszeli EU-csúcsot követő sajtótájékoztatón beszélt.

Eric Fournier nagykövet egy saját kormányának intézett diplomáciai jegyzetben elemezte a magyarországi helyzetet, és arra jutott, hogy az Orbán Viktort populistának bélyegző vélemények csupán a magyargyűlölő nemzetközi sajtó túlkapásai. A magyargyűlölet forrása pedig az irigység. Az antiszemitizmus erősödését is fikciónak tartotta a diplomata, aki szerint ez csak arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet a „franciaországi és németországi muszlimok antiszemitizmusáról”.

A jegyzetet a Mediapart francia internetes oldal szerezte meg, és közölt belőle pénteken részleteket.

„Egyáltalán nem osztom a nagykövet véleményét, semmilyen szempontból nem fogadom el Orbán Viktor politikai irányvonalát sem” – kelt ki Macron, aki – egy olyan csúcs után, amelynek fő témája éppen a migráció volt – azt is megerősítette: nem tart elfogadhatónak semmilyen nacionalista megoldást a menekültpolitikában. A tájékoztatón egyébként elismételte azt a véleményét is, amely szerint elfogadhatatlan az EU-ban, ha egy ország nem veszi ki a részét a szolidaritásból, viszont elvárja a pénzügyi támogatást. Azért viszont köszönetet mondott, hogy a visegrádi országok késznek mutatkoztak a kompromisszumra a találkozón.

Fournier nagykövet kijelentésével kapcsolatban pedig azt mondta: ha nyilvánosan tette a kijelentést, kész visszavonni a megbízatását, ha pedig csupán a személyes véleményét fejtette ki, akkor a szólásszabadság megnyilvánulásának tekinti a jegyzetet – de attól még nem ért vele egyet.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Már kóstolgatták egymást: Macron lehet Orbánék új mumusa

Kemény ellenféllel találta magát szemben ötvenedik EU-csúcsán a magyar miniszterelnök. Az újonc Emmanuel Macron francia államfővel, aki az unió mélyreható reformját szeretné, ám a brüsszeli találkozó előtt világossá tette: ő sem akar minden áron barátkozni a magyar kormánnyal.

Miért nem kerülnek előre az oltási tervben az óvodai és iskolai dolgozók?

Miért nem kerülnek előre az oltási tervben az óvodai és iskolai dolgozók?

Bíróság elé áll Macron volt biztonsági főnöke

Bíróság elé áll Macron volt biztonsági főnöke

Palkovics László felmentett két miniszteri biztost

Palkovics László felmentett két miniszteri biztost