szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rasszista, hazug és a betegességet súroló viszonyban van lányával – egyebek közt ezt állítja Donald Trumpról „Tébolyodott” című könyvében Omarosa Manigault Newman, az amerikai elnök korábbi munkatársa. Lehet, hogy sok mindenben igaza van, de az ő viselt dolgairól is vastag könyvet lehetne írni.

Donald Trump rongy embernek és kutyának nevezte egyik Twitter-üzenetében Omarosa Manigault Newmant, és örömét fejezte ki, hogy a Fehér Ház kabinetfőnöke, John Kelly időben kirakta a tanácsadói rangban tevékenykedő fekete nőt az elnöki stábból.

A Trumphoz mérten is durva, s sokak szerint rasszistának is tekinthető kirohanás előzménye az volt, hogy Manigault Newman országos reklámkörútra indult, hogy bemutassa bosszúból írt könyvét, a „Tébolyodottat”, s ezzel újabb frontot nyisson a Fehér Ház ura ellen.

A támadás már csak azért is sok kárt okozhat, mert Manigault Newman évek óta ismeri Trumpot: előbb többször is szerepelt a Trump-féle valóságshow-kban, majd Trump elnöki kampányában az volt a feladata, hogy a republikánus jelölt részben rajta keresztül szólítsa meg az afroamerikai választókat. Végül pedig az elnök magával vitte a Fehér Házba is, ahol ugyancsak a feketékhez fűződő kapcsolatokkal kellett foglalkoznia.

Manigault Newman és Donald Trump
©

Manigault Newman helyzete azonban hamar megingott: munkatársai rettegtek tőle, azt állították róla, hogy az elnök környezetében ő a „legtrumpabb” személyiség, s senki sem mert neki ellentmondani. Távoznia viszont nem ezért kellett, hanem mert több szabálytalanságot is elkövetett – például jogtalanul használt állami kocsikat –, s így a kabinetfőnök tavaly decemberben kirúgta őt. Az különösen fáj neki, hogy Trump – aki valószínűleg tudott arról, hogy ki fogják őt rakni – a vele folytatott telefonbeszélgetésben eljátszotta az ártatlant, és még azt is mondta, hogy nem örül tanácsadója távozásának. Manigault Newman, aki sok beszélgetést rögzített, s felvette a Trumppal folytatott utolsó telefonbeszélgetést is, azzal magyarázta a titkos felvételeket, hogy a Fehér Házban mindenki hazudik, s ezért csak így tudja bizonyítani igazát.

A sértődött extanácsadó a jelek szerint bosszút esküdött, s most azt állítja, hogy Trump többször is használta az „N-szót” (nigger), s erről hangfelvétele is van. A nigger az USA-ban valóban tabunak számít, s bár az országban változatlanul létezik rasszizmus, közhivatalt ellátó vagy magára valamit adó személy soha nem használhatja a kifejezést. Trump tagadja is, hogy a valóságshow-k készítése során így beszélt volna, ám sokatmondó, hogy a Fehér Ház sajtórészlegének munkatársai több alkalommal is közölték, nem tudják garantálni, hogy nincs olyan felvétel, amelyen Trump használná a szót. 

Garantálni Trump sem garantál semmit, de állítja, hogy nincs ilyen felvétel, mert az a szó nincs is a szótárában.

Bár Manigault Newman nem jutott komoly titkok birtokába, az elnök megítélésének az sem használ, hogy az őt valóban hosszú ideje ismerő nő azt írta, a betegesség határát súrolja, ahogy Trump kedvenc gyermekével, Ivankával bánik. „Amióta ismerem Trumpot, megfigyeltem, hogyan öleli, érinti és puszilja a lányát. Véleményem szerint a kapcsolat minősége néha több mint ahogy az egy egészséges apa-lány kapcsolatban lehet” – nyilatkozta Manigault Newman, aki szerint Ivanka – ellentétben a közvélekedéssel – igencsak gyakran káromkodik.

Manigault Newman azt is elmesélte, hogy magyar származású Gene Simmons, a Kiss együttes egyik tagja, Trump barátja egy nagy társaságban szexista megjegyzést tett Ivankára. „Ivanka nagyon kívánatos fiatal hölgy, s nagyon szeretném sokkal jobban is megismerni, ha értitek, mire gondolok” – idézte Simmonst Manigault Newman, majd hozzátette, a teremben tartózkodó Trump bátorítóan bólogatott a zenész felé.

©

Az extanácsadó szerint Trump saját könyvére, az Üzletkötés művészetére akarta tenni a kezét, miközben felesküdött az elnöki tisztségre.

„Megkérdezte tőlem, mi lenne, ha az Üzletkötés művészetére esküdne fel? 

– A Biblia helyett? – kérdeztem. – Igen, hiszen a könyvem valódi siker, s a világ legjobb üzleti könyve. Csak képzeld el, hány könyvet tudnék még úgy eladni, mint beiktatási különkiadás? – mondta Trump, amire azzal válaszoltam, felejtse el az ötletet, és senki másnak ne említse meg. Ezután nevetni kezdtünk, Trump úgy próbált tenni, mintha végig viccelt volna” – mesélte Manigault Newman.

A szemmel láthatóan bosszúvágytól fűtött, Trump szellemi képességeit kétségbe vonó, az elnök távozását követelő Manigault Newman szavainak súlyából sokat levon, hogy amíg jóban volt főnökével, rendszeresen védelmezte őt, s többször is megerősítette, Trump mindenféle szóbeszéddel ellentétben nem rasszista, és semmi baja a feketékkel. „Trump egyáltalán nem tiszteli a nőket és az afroamerikaikat” – mondja most.

Azt is közölte, találkozott már Robert Mueller különleges ügyésszel, aki a 2016-os amerikai elnökválasztásba való állítólagos orosz beavatkozás ügyét vizsgálja, s hozzátette, kész mindenben segítséget nyújtani a Trump által folyamatosan támadott Muellernek.

„Titoktartási kötelezettségem miatt viszont nem árulhatom el, miről volt eddig szó”

– mondta sok interjújának egyikében.

Bár a „Tébolyodottban” elhangzó vádak újabb károkat okoznak Trumpnak, s az elnök egyelőre meglehetősen rosszul kezeli az újabb botránykönyv ügyét, aligha valószínű, hogy Manigault Newman végzetes sebet lenne képes ejteni az amerikai elnökön. S nem csak azért, mert a könyvben nincsenek valódi leleplezések, hanem azért is, mert a jelek szerint Trumpról a legdurvább vádak is lepattannak, s minden úgy megy tovább, mintha semmi sem történt volna.

©

Ugyanez történt az év elején is, amikor Michael Wolff amerikai újságíró Tűz és harag című könyvében dokumentálta a fehér házi viszonyokat: azt, hogy csak Trumpnak lehet igaza, hogy az elnök nem az igazmondás embere, vagy hogy mindenkivel szemben teljes mértékben kiszámíthatatlanul viselkedik. Trump és stábja Wolff ellen is azonnal lejárató kampányt indított, s bár a kötet sok példányban elfogyott, a vádak ellenére tovább nőtt az elnök népszerűsége.

Trump egyébként már több száz embert, illetve intézményt megbántott, a The New York Times egyészen páratlan kimutatásban foglalta össze, kiről, illetve miről mit állított az amerikai elnök Twitter-üzeneteiben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!