szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismét letartóztatták a korrupcióval vádolt Najib Razakot. Állítólag több mint 173 milliárd forintnak megfelelő pénzt utaltatott át a saját számlájára.

Letartóztatták Najib Razak volt maláj kormányfőt, akit korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolnak – közölte a Malajziai Korrupcióellenes Bizottság (MACC) szerdán.

A politikust helyi idő szerint szerda délután fogták el, és csütörtökön már bíróság elé is áll Kuala Lumpurban – írta az MTI a szervezet közleménye alapján.

Najibot többrendbeli törvénysértéssel vádolják, de ő következetesen tagadja az ellene felhozott vádakat. A volt miniszterelnök állítólag 628 millió dollárnak (több mint 173,3 milliárd forintnak) megfelelő összeget utaltatott át saját bankszámlájára az általa létrehozott 1MDB fejlesztési alapból.

Az 1MDB kasszájából összesen 4,5 milliárd dollárnak (több mint 1200 milliárd forintnak) megfelelő összeg tűnt el, az ügyben Najib bizalmasai is érintettek.

A 65 éves exkormányfő az új kormány bosszúhadjárata áldozatának tartja magát, és megfogadta, tisztára mossa nevét a per során. Najib azt állította, hogy a kifogásolt összegeket a szaúd-arábiai királyi családtól kapta politikai adományként.

Najib Razak 2009 és 2018 májusa között vezette a délkelet-ázsiai országot. Kormányzása során elhallgattatta az őt bíráló hangokat, de az idén megválasztott új kabinet leporolta a korábbi vádakat, valamint megtiltotta a volt kormányfőnek és feleségének, hogy elhagyják az országot.

Najib 2009-ben hozta létre az 1MDB alapot, amely többmilliárdos veszteséget halmozott fel az évek során. A nemzetközi méretűvé dagadt botrány – amelyet legalább hat ország, köztük Szingapúr, Svájc és az Egyesült Államok is vizsgál – nagyban hozzájárult Najib májusi választási vereségéhez.

A malajziai pénzügyminisztérium kezében lévő alapot a gazdasági fejlődést hosszú távon előmozdító kezdeményezések finanszírozására hozták létre. Az 1MDB fő célpontjai a stratégiai fejlesztési projektek az energetika, az ingatlanpiac, a mezőgazdaság és a turizmus terén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!