szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A nők esetében fokozatosan 55-ről 60, férfiaknál 60-ról 65 évre nő a nyugdíjkorhatár.

Megszavazta az orosz parlament alsóháza azt a törvényterevezetet, amely megemeli a nyugdíjkorhatárt. A jogszabály tervezetét, amelyet 332:83 arányban fogadtak el az Állami Duma képviselői, az elnöki aláírást megelőzően a parlament felsőházának, a Szövetségi Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

A jogszabály a nők esetében fokozatosan 55-ről 60, a férfiakéban pedig 60-ról 65 évre emeli fel a nyugdíjkorhatárt. A törvénytervezetben az elfogadás előtt több módosítást is végrehajtottak, így a nők esetében például az eredetileg tervezett 63-ról 60 évre szállították le a nyugdíjkorhatárt. Emellett három évvel, a nők esetében 40-ről 37, a férfiaknál pedig 45-ről 42 évre csökkentették a nyugdíjjogosultsághoz szükséges munkaviszony időtartamát. A nőknél a gyerekek száma csökkenti a nyugdíjkorhatárt. A háromgyerekes anyák 3, a négygyerekesek 4 évvel korábban mehetnek nyugdíjba, az öt vagy annál több gyereket szült nők esetében pedig – mint ahogy eddig is – a jogosultság az 50. életévtől lép érvénybe.

Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a szavazás után azt ígérte, hogy a reform következtében keletkező többletbevételeket az átlagnyugdíj emelésére fogják fordítani.

A törvénytervezet korábban heves társadalmi tiltakozást váltott ki: az emberek többször is az utcákra vonultak, hogy tiltakozzanak ellene. A több ezres tömegeket többször is a rendőrség oszlatta fel. Oroszországban – még a Szovjetunióban – 1932-ben állapították meg a nyugdíjkorhatárt, amelyhez azóta nem nyúltak. Sokakban az kelt felháborodást, hogy a felemelt nyugdíjkorhatár a férfiaknál eléri a jelenlegi várható élettartam határát, de a lakosság ragaszkodik a korábban elért szociális vívmányok megtartásához is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!