szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Betemetné a politikai árkokat és felépítené a parlamentből négy éve kiesett baloldat a lengyel Robert Biedron. A csütörtökön megjelent HVG a Wiosna nevű párt vezetőjéről és programjáról ír pontos látleletet.

Hivatalosan még meg sem alakult a balliberális alapokra épülő új párt Lengyelországban, amikor a közvéleménykutatók már 10-12 százalékos népszerűségen mérték. Az új politikai alakulat első embere hasonló lendülettel csapódott be a lengyel belpolitikába, mint Franciaországban Emmanuel Macron. A hasonlóságot Robert Biedron nem is titkolja – ebből lehet talán a legtöbb gondja.

A Wiosna (magyarul Tavasz) elnöke úgy akarja megreformálni a katolikus konzervatív Varsót, hogy ő maga ateista és nyíltan vállalja homoszexualitását is. Kezdeményezte a Lengyelország és Vatikán közötti konkordátum felülvizsgálatát, ami erősen befolyásolja az állam és az egyház kapcsolatát. De bátran beszél az abortusz, a családi pótlék, a minimálbér és a nyugdíj jelenlegi rendszerének módosításáról is.

Hogy mit hoz a tavasz Varsóban, a csütörtökön megjelent HVG-ből megtudhatja.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet

Megfenyegette az UEFA az új ligát támogató elitklubokat

Megfenyegette az UEFA az új ligát támogató elitklubokat