szerző:
MTI / hvg.hu

A 19 éves lány négy éve csatlakozott az Iszlám Államhoz, amit állítása szerint nem bánt meg, de a gyermeke miatt akart most hazatérni.

Megvonta a brit állampolgárságot a brit belügyminisztérium attól a fiatal nőtől, aki négy éve két barátnőjével Szíriába utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezethez.

Az akkor 15 éves Shamima Begum, a szintén 15 éves Amira Abase és a 16 esztendős Kadiza Sultana 2015 februárjában Londonból kíséret nélkül Törökországba utazott, onnan átjutottak Szíriába, és ott csatlakoztak mindhárman az Iszlám Államhoz.

Shamima Begum jelenleg egy kelet-szíriai menekülttáborban él, ahol a The Times című konzervatív brit napilap megtalálta és készített vele egy interjút a múlt héten.

Az interjúban a lány azt mesélte, egy 27 éves holland ISIS-harcos felesége lett, négy év alatt két gyermeke született, de mindkettő meghalt, az interjú készítésének idején harmadik terhességének kilencedik hónapjában járt. A férjét kémkedés gyanúja miatt fél évig kínvallatták az Iszlám Állam harcosai, a férfi végül megadta magát egy szír ellenzéki csoportnak, a lány pedig úgy döntött, most, hogy a dzsihadista szervezetet nagyrészt felszámolták, születendő gyermeke érdekében inkább visszatérne Nagy-Britanniába. Begumnak vasárnap vasárnap fia született.

A lány arról is beszélt az interjúban, hogy nem bánta meg, hogy csatlakozott az Iszlám Államhoz, és hogy nem zaklatta fel, amikor levágott fejeket látott egy hulladéktárolóban. A lány az interjúban a 2017-es, 22 halálos áldozatot követelő manchesteri öngyilkos merénylet elkövetőjét is mentegette, mondván az Iszlám Állam ellen végrehajtott koalíciós légitámadásoknak is voltak civil áldozatai.

Az ITV brit kereskedelmi televízió kedd este közölt értesülése szerint a belügyi tárca levelet küldött a fiatal nő Londonban élő családjának, ebben tudatták azt, hogy Sajid Javid belügyminiszter megvonta lányuk brit állampolgárságát.

Az ITV be is mutatta a családnak kézbesített, keddi keltezésű levelet, amelyben a minisztérium kéri, hogy ha a szülők kapcsolatban vannak Shamima Begummal, értesítsék a belügyminiszter döntéséről, és arról is, hogy módjában áll fellebbezni Sajid Javid határozata ellen.

A brit terrorellenes törvények lehetővé teszik a brit állampolgárság megvonását azoktól, akik kettős állampolgárok, és külföldi terrorszervezetekhez csatlakoznak. A brit állampolgárság viszont nem vonható meg olyanoktól, akiknek nincs más állampolgárságuk. Nem hivatalos értesülések szerint azonban Shamima Begumnak bangladesi állampolgársága is van.

A belügyminiszter döntését kedd esti Twitter-bejegyzésében a család ügyvédje is megerősítette. Mohammed T. Akunjee közölte: minden lehetséges jogi úton szembeszállnak az állampolgárság megvonásáról szóló határozattal. 

Shamima Begum brit állampolgárságának megvonása nem példa nélküli eljárás a brit kormány részéről. Sajid Javid belügyminiszter éppen e héten, a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában közölte: az elmúlt években nemzetbiztonsági okokból "száznál több" ember nagy-britanniai beutazását akadályozták meg a hatóságok. Javid szerint ezt vagy az érintettek külföldi állampolgársága, vagy kettős állampolgárok esetében brit állampolgárságuk megvonása tette lehetővé.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Meghalt a legendás kém, aki elfogta Adolf Eichmannt

Meghalt a legendás kém, aki elfogta Adolf Eichmannt

Mark Hamill még mindig szuper jó fej: jedi lovagként gratulált egy elszánt kisfiúnak

Mark Hamill még mindig szuper jó fej: jedi lovagként gratulált egy elszánt kisfiúnak

Vicces háttérképek készültek a Galaxy S10-ek "csúfságaihoz"

Vicces háttérképek készültek a Galaxy S10-ek "csúfságaihoz"

Már a nevét is tudni az Iszlám Állam Magyarországon elfogott harcosának

Már a nevét is tudni az Iszlám Állam Magyarországon elfogott harcosának

Bombák miatt kiürítik és lezárják Budafok egy részét, kerülje el a környéket!

Bombák miatt kiürítik és lezárják Budafok egy részét, kerülje el a környéket!

Egy ábra arról, mennyire keveset keresnek a magyarok

Egy ábra arról, mennyire keveset keresnek a magyarok