szerző:
MTI / hvg.hu

A most 19 éves Shamima Begum két barátnőjével négy éve szökött Londonból Szíriába, ahol egy holland ISIS-harcos felesége lett. Most, hogy a dzsihadista terrorszervezetet nagyrészt felszámolták, gyereke érdekében hazatérne.

Az akkor 15 éves Shamima Begum, a szintén 15 éves Amira Abase és a 16 esztendős Kadiza Sultana 2015 februárjában a londoni Gatwick repülőtérről kíséret nélkül Törökországba, onnan pedig Szíriába utazott, ahol mindhárman csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Az ügy annak idején komoly feltűnést keltett Nagy-Britanniában, és számos bírálat érte a brit hatóságokat, amiért a három fiatal lány akadálytalanul Szíriába juthatott.

Begumot, aki jelenleg egy kelet-szíriai menekülttáborban él, felkutatta a The Times című brit napilapnak. A lány elmondta: miután megérkeztek, a szíriai Rakkában, az Iszlám Állam akkori központjában laktak egy "női házban", más olyan külföldi fiatal lányokkal együtt, akik a terrorszervezet tagjaival akartak házasságot kötni. Ő egy 20-25 éves, angolul beszélő férjet kért, és tíz nappal érkezése után feleségül is ment egy 27 éves hollandhoz, aki áttért az iszlám hitre.

Kadiza Sultana egy amerikaival, Amira Abase egy ausztrállal kötött házasságot.

Begum azt állítja, a Szíriában töltött négy év alatt két gyermeke született, de mindkettő meghalt, főleg alultápláltságból eredő betegségek miatt. Jelenleg harmadik terhességének kilencedik hónapjában jár, és bár nem bánta meg, hogy Szíriába utazott, születendő gyermekének egészsége érdekében mégis hazatérne Nagy-Britanniába.

A fiatal azt állítja, egyik barátnője, Kadiza Sultana egy légitámadásban halt meg, amikor egy olyan házban tartózkodott a légicsapás idején, ahol "valami titkos dolog zajlott". Erről egy kém jelentést továbbított a külföldi koalíciós erőknek.

Amira Abase sorsáról Begumnak nincs tudomása, de szerinte mindkét lány férje meghalt a harcokban.

Az ő férjét az Iszlám Állam vette őrizetbe kémkedés gyanújával, és egy börtönben több mint fél éven át rendszeres kínvallatásnak vetették alá. Végül szabadon engedték, de Shamima Begum elmondta: az IÁ saját fegyveresei közül sokat kivégzett kémkedés gyanújával, olyanokat is, akik az ő tudomása szerint nem kémkedtek.

Férje végül egy szíriai ellenzéki fegyveres csoportnak adta meg magát, azóta nem hallott felőle.

Begum szerint Rakkában az iszlám Állam hatalma idején "normális élet zajlott", a légitámadások ellenére is. Elmondta: őt az sem zaklatta fel, amikor először látott levágott emberi fejet egy hulladéktárolóban, mivel a fej egy "iszlámellenes elfogott fegyveresé volt, és csak arra tudtam gondolni, hogy ő mit tett volna egy muszlim nővel, ha alkalma nyílt volna rá".

Most már tudja, hogy az Iszlám Állam "kalifátusának" vége, és a szervezet az általa gyakorolt elnyomatás és a korrupció miatt "meg is érdemli a vereséget" – magyarázta.

A The Times adatai szerint 850-re tehető azoknak a briteknek a száma, akik az elmúlt években Szíriába utaztak, köztük 150 nő és gyerek.

Sajid Javid brit belügyminiszter személyes döntésén múlik, hogy Shamima Begum hazatérhet-e Nagy-Britanniába.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kórházba került Marsi Anikó

Kórházba került Marsi Anikó

14 milliót tapsolt el a Fidesz a februári frakcióülésre

14 milliót tapsolt el a Fidesz a februári frakcióülésre

Itt az Nvidia filléres mesterséges intelligenciája

Itt az Nvidia filléres mesterséges intelligenciája

Súlyos baleset: hét munkást ütöttek el egy árokban

Súlyos baleset: hét munkást ütöttek el egy árokban

Federerrel együtt edzett Fucsovics Márton

Federerrel együtt edzett Fucsovics Márton

Orbánnak mostantól nincs beleszólása a Néppárt döntéseibe

Orbánnak mostantól nincs beleszólása a Néppárt döntéseibe