szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Nicolás Maduro venezuelai államfő sorsa nem a caracasi utcákon, hanem a latin-amerikai országgal kapcsolatos orosz-amerikai vita során dől majd el. Washington és Moszkva most még a kölcsönös fenyegetéseknél tart, de valószínű, hogy a háttérben komoly alkudozás is folyik.

Oroszország hagyjon fel Nicolás Maduro venezuelai államfő támogatásával, az orosz és kubai beavatkozás destabilizálja a latin-amerikai országot, és rosszat tesz az orosz-amerikai kapcsolatoknak – üzente Moszkvának Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Néhány órával korábban azt közölte, nem zárja ki, hogy az amerikai hadsereg beavatkozik a magát ügyvezető államfőnek minősített ellenzéki vezető, Juan Guaidó oldalán, ha Maduro nem hajlandó önként távozni a hatalomból. Igaz, Pentagon-források szerint az amerikai hadsereg még nem tett lépéseket egy intervenció előkészítése érdekében. Washington és a venezuelai ellenzék azért igyekszik eltávolítani Madurót a hatalomból, mert szerintük az egykor buszvezetőként dolgozó politikus törvénytelen eszközökkel és választási csalás árán hosszabbította meg a hatalmát.

Moszkva sem volt rest, az orosz külügyminisztérium az USA-t szólította fel, hogy hagyjon fel a venezuelai belügyekbe való beavatkozással. „A nemzetközi jog durva megsértése, ahogy az Egyesült Államok beleavatkozik egy szuverén ország belügyeibe” – hangsúlyozta Moszkva, és Szergej Lavrov külügyminiszter azt is közölte amerikai kollégájával, beláthatatlan következményei lesznek annak, ha az amerikaiak tovább folytatják agresszív politikájukat.

©

A miniszter mégsem lép félre

A helyzetet bonyolítja, hogy egyre több részlet kerül napvilágra arról az állítólagos alkuról, amelyet Guaidó köthetett a Maduro környezetében lévő erős emberekkel, köztük Vladimir Padrino López védelmi miniszterrel. Az állítólagos megállapodás szerint a hadsereg engedte volna Maduro letartóztatását, s ezzel lehetővé tette volna a békés hatalomváltást. Egy hónapon belül választásokat rendeztek volna, s addig Guadió lett volna az ideiglenes államfő.

Padrino López azonban állítólag az utolsó pillanatban meggondolta magát, s így ahelyett, hogy a caracasi La Carlota légi támaszponton aláírták volna a megállapodást, a miniszter hűséget esküdött Madurónak, a hadsereg pedig végül viszonylag gyorsan véget vetett a hatalomátvételi kísérletnek. Ahogy ugyanis a védelmi miniszter meggondolta magát, az ellenzék mellé állt tábornokok is kikapcsolták a mobiltelefonjaikat, és nem válaszoltak Guaidó hívásaira.

Amikor pedig látszott, hogy a zendülők nem győznek, Maduro híveinek tízezrei vonultak az utcákra, miközben az ellenzékiek egy része Chile caracasi nagykövetségén kért menedéket.

©

Az amerikaiak úgy tudják, Moszkvából üzentek a távozásba állítólag már beleegyezett Madurónak, hogy ne szálljon fel a várakozó, s őt Kubába vivő gépre, mert a puccsisták kudarcot fognak vallani. Ezt ugyan Lavrov és a külügyi szóvivő is álhírnek nevezte, ám az amerikaiak váltig azt állítják, valóban állt egy Maduróra váró gép a caracasi repülőtér kifutópályáján.

Az amerikaiak most állítólag újabb Oroszország-ellenes szankciókat terveznek, John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó szerint ugyanis az oroszoknak semmi keresnivalójuk nincs a térségben. „Ez a mi féltekénk, az oroszok itt csak ne avatkozzanak be semmibe. Nem fog ez jót tenni a kétoldalú kapcsolatoknak” – magyarázta Bolton. Oroszország – amely a közelmúltban száz katonai szakértőt vezényelt Venezuelába – sokat veszíthet, csak a Rosznefty olajipari vállalatnak közel húszmilliárd dollárja „sülhet be”, ha a Maduro utáni kormányzat kártalanítás nélkül mondja fel az oroszokkal kötött kitermelési és kutatási megállapodásokat.

Venezuela csendes, újra csendes

Miközben egyre feszültebb lesz Venezuela miatt (is) az orosz-amerikai viszony, a latin-amerikai országban viszonylagos nyugalom uralkodik. Miután a múlt hét végén komoly összecsapások törtek ki Caracas több negyedében a tüntetők és a biztonsági erők között, az utóbbi napokban már nincsenek demonstrációk, kisebb lett a látható katonai jelenlét is. Guaidó ennek ellenére nem adja fel, helyi források szerint az ellenzék az újabb lehetőségre vár, és készen áll az újabb tüntetések megszervezésére. Maduro is készen mutatkozik a harcra: tábornokaival körülvéve nyilatkozatot adott, s megígérte a „puccsistáknak és árulóknak”, hogy le fogja őket tartóztatni.

A védelmi miniszter, aki most megint Maduro mellett állt, gyakorlatilag megerősítette, hogy tárgyalt az amerikaiakkal. „Becstelen ajánlatokkal akartak bennünket megvásárolni, azt hitték, a katonák egyszerű zsoldosok” – magyarázta Padrino López. Bár Maduro megköszönte a hadseregnek, hogy hű maradt hozzá és az alkotmányhoz, az nagyon valószínű, hogy megromlott a légkör a caracasi vezetésen belül, és elpárolgott a bizalom az elnök és a tábornokok között.

A hadsereg több tábornoka ugyanis állítólag úgy állt át kis híján Guaidó mellé, hogy a katonaság kivételezett helyzetben van a hatalmas olajtartalékok ellenére egyre súlyosabb gazdasági válsággal küszködő országban: miközben élelmiszerhiány és hiperinfláció alakult ki, a katonák kiemelkedő jövedelemmel rendelkeznek, s a hadsereg résztulajdonosként benne van a legnagyobb vállalatokban, bankokban, médiumokban és olajipari cégekben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kevésbé lehet hatékony a Pfizer-vakcina a túlsúlyos embereknél

Kevésbé lehet hatékony a Pfizer-vakcina a túlsúlyos embereknél

Nem dől be a szegedi klinikai ellátás, de nem lesz sima ügy a megegyezés a dolgozókkal

Nem dől be a szegedi klinikai ellátás, de nem lesz sima ügy a megegyezés a dolgozókkal

Hálapénz nélkül, legálisan választana orvost? Ezt most épp nem tudja megtenni

Hálapénz nélkül, legálisan választana orvost? Ezt most épp nem tudja megtenni