szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alultápláltság és kezeletlen sebesülések miatt vesztették életüket.

 

Legalább 390 gyerek halt meg az embertelen körülmények között az északkelet-szíriai al-Hol menekülttáborában, ahol többek között az Iszlám Állam dzsihadista szervezet külföldi harcosainak mintegy 11 ezer családtagja tartózkodik jelenleg - jelentették szerdán az ENSZ vizsgálói.

Az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció és a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet által a szélsőségesek ellen folytatott nagyszabású hadműveletek következtében tízezrek menekültek az al-holi menekülttáborba, köztük sokan olyanok is, akik a gyanú szerint az Iszlám Államhoz köthetők.

 "A táborban továbbra is nyomorúságos életkörülmények uralkodnak" - állította az ENSZ szíriai vizsgálóbizottsága az ENSZ genfi székhelyű Emberi Jogi Tanácsában bemutatott legutóbbi jelentésében, amelyben ismertette az emberi jogok szíriai helyzetének 2019. január és július közötti alakulását.

A gyermekek alultápláltság és kezeletlen sebesülések következtében haltak meg, miközben a tábor mintegy összesen 70 ezer lakosa egyebek között fertőző betegségektől és élelmiszerhiánytól szenved - erre a megállapításra jutottak a világszervezet vizsgálói.

Az ENSZ vizsgálói arra figyelmeztették a különböző országokat, hogy az  onnan érkezett, az Iszlám Államhoz köthető nők és mintegy 3500 gyerekük hazatelepítésének akadályozása csak további problémákat okoz. A nőknél és gyerekeknél fennáll a további radikalizálódás nagyobb kockázata, különösen azoknak a rehabilitációs programoknak a hiánya miatt, amelyek figyelembe veszik az életkori sajátosságokat és a nemek közötti egyenlőséget - áll a jelentésben.

A független szakértői testület vezetőj, e Paulo Pinheiro bírálta azokat a kormányokat is, amelyek csak az úgynevezett dzsihadistagyerekeket akarják hazatelepíteni Szíriából, anyjukat hátrahagyva. Mint mondta, ez ellentétes a gyermekek "mindenek felett álló" érdekeivel.

A jelentés szerint az SDF gyerekek ezreit tartja fogva olyan felnőttekkel együtt, akikről azt feltételezik, hogy az Iszlám Állam harcosai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

A szíriai fegyveres ellenzék elvesztette egyik utolsó erősségét

A Basar Asszad szíriai elnök ellen harcoló ellenzék kivonult az öt évig ellenőrzött Khan Seikhun városából, s ezzel elvesztette az Idlib tartomány egyik legfontosabb települését. Idlib az utolsó olyan tartomány, amelynek jelentős része a lázadók kezén van.

Maszk nélkül köszöntötte fel a fideszes képviselő a 95 éves Marika nénit

Maszk nélkül köszöntötte fel a fideszes képviselő a 95 éves Marika nénit

Európába jön a világ legjobban gyorsuló hiperautója

Európába jön a világ legjobban gyorsuló hiperautója

A DK ifjúsági szervezete játékhajót és helikoptert vitt Szijjártó Péternek

A DK ifjúsági szervezete játékhajót és helikoptert vitt Szijjártó Péternek