szerző:
Tetszett a cikk?

Hétfőn megjött a többi adat is: 100 hely közül csak 48-at szerzett a kormányzó Jog és Igazságosság párt.

A vasárnapi lengyel parlamenti választások végeredményének kihirdetésekor hétfő este kiderült: a szenátusban nincs többsége a kormányzó Jog és Igazságosság pártnak, 100 hely közül csak 48-at szerzett.

Az ellenzéki pártok ugyanennyit, négy szenátor pedig független, de közülük hárman az ellenzékhez állnak közelebb. Mivel azonban a parlament felsőházának hatásköre korlátozott, a törvények hatályba lépését így sem nem tudja megakadályozni, csak lassíthatja.

A képviselőházban (szejm) a Jaroslaw Kaczynski vezette párt megtartotta önálló többségét, bár a vasárnap esti előzetes számokhoz képest valamivel kevesebb mandátummal: 235 képviselője lesz a 460-ból. Vagyis koalíciót nem kell kötnie, egyedül alakíthatja meg az új kormányt. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Domány András Világ

Kormányon marad a Jog és Igazságosság Lengyelországban

Az első felmérések szerint továbbra is önállóan kormányozhat Lengyelországban a radikális jobboldali Jog és Igazságosság párt, amely a négy évvel ezelőttinél 10%-kal magasabb, 61 %-os részvétel mellett még növelte is mandátumai számát: az előzetes számítás szerint 235 helyett 239 képviselője lesz a 460 fős képviselőházban. 37,6 %-ról 43,6%-ra nőtt a támogatottsága. A remélt minősített többségtől azonban továbbra is messze van.

A rendőrök 142 embert feljelentettek Gődényék tüntetése után

A rendőrök 142 embert feljelentettek Gődényék tüntetése után

Új autóalkatrészgyár nyílt Debrecenben, 450 ember kap munkát

Új autóalkatrészgyár nyílt Debrecenben, 450 ember kap munkát

Ez volt a mianmari tüntetések eddigi legvéresebb napja

Ez volt a mianmari tüntetések eddigi legvéresebb napja