szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vasárnap több mint száz helyen tombolt bozót- és erdőtűz Ausztrália Új-Dél-Wales és Queensland államában, s miközben a hatóságok szerint a hét közepén érkező újabb meleghullám miatt tovább súlyosbodik a helyzet, három ember is tűzhalált szenvedett.

A tüzeket annak ellenére nem sikerült megfékezni, hogy több mint 1300 tűzoltó és több száz polgári önkéntes harcol a lángokkal. A kitelepítések is folytatódnak, Queenslandben több ezren töltötték az éjszakát ideiglenes szállásokon. Bár pénteken és szombaton egy kicsit csökkent a hőmérséklet, a jövő hét közepén újabb meleghullám várható, és a hatóságok attól tartanak, Sydney közelében is tüzek gyúlhatnak.

A szemtanúk szerint a tüzek nagyon gyorsan terjednek, a hatméter magas lángoszlopok néha óránként nyolcvan kilométeres sebességgel rohannak a bozóttal fedett területeken. A halottak közül ketten járművükben ülve égtek meg, míg a harmadik áldozatot egy kiégett házban találták meg a tűzoltók.

A lángok részlegesen elpusztítottak egy koala-rezervátumot is, ahol több száz állat is elpusztulhatott tűzben. A helyzetet rontja, hogy a tűzvészek sújtotta körzetekben súlyos a vízhiány, így az oltáshoz használt vizet a repülőgépek nagyobb távolságról hozzák. A szakértők szerint az ausztráliai tűzvészek a globális felmelegedés miatt érintenek egyre nagyobb területet: a kontinensen az idei volt a történelem legmelegebb és egyik legszárazabb nyara.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit

Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Önjáró büfékocsi a streetfood jövője?

Önjáró büfékocsi a streetfood jövője?