szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pár órával korábban Ankarában is őrizetbe vették a cég három munkatársát.

Őrizetbe vették Isztambulban a Szputnyik orosz állami hírügynökség török nyelvű kiadásának főszerkesztőjét. A rendőrök a Szputnyik isztambuli irodáját is átkutatták.

„A rendőrség felkereste isztambuli irodánkat és egy újabb munkatársunkat vették őrizetbe. Törökország, mi a fene történik?" - írta a Twitteren a Szputnyik-csoport orosz főszerkesztője, Margarita Szimonjan, arra utalva, hogy pár órával korábban Ankarában is őrizetbe vették a cég három munkatársát.

A Riporterek Határok Nélkül nevű újságírószervezet úgy tudja, hogy mindhármuk lakásába idegenek törtek be, akik azt kiabálták, hogy hazaárulók, mert oroszoknak dolgoznak. Ezért mentek a rendőrségre feljelentést tenni, ahol viszont ők kerültek rács mögé.

A rendőrség egy a hatóságok szerint vitatott cikk miatt börtönözte be őket, amelyben a Szputnyik azt írta, hogy Törökország "ellopta" Hatay tartományt. Hatay 1939 óta tartozik Törökországhoz, amelyet Franciaország adott át Ankarának. Franciaország akkor a Népszövetség mandátuma alapján ellenőrizte a mai Szíria területét, amelynek Hatay is a része volt. Korábban azonban mindez az Oszmán Birodalomhoz tartozott. Franciaország Hatay átadásával szövetségesnek akarta megnyerni Törökországot a náci Németországgal és Adolf Hitlerrel szemben.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy az ENSZ-hez, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez fordul az újságírók őrizetbe vétele miatt. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig felszólította Ankarát, hogy garantálja az újságírók biztonságát.

A szíriai konfliktusban ellentétes oldalakat támogató Ankara és Moszkva között azután éleződött ki a feszültség, hogy a héten rengeteg török katona halt meg légicsapásban Szíriában.

(Címlapkép: Recep Tayyip Erdogan török elnök.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Nem kap támogatást, ezért megszűnik a Szputnyik

Bodó Viktor társulata 2008 óta működött, most pénzhiány miatt kényszerülnek befejezni a színházi munkát. A Szputnyik előadásai március végéig látogathatók, utána végleg búcsúzik a 17 tagból álló csapat.

hvg.hu Gazdaság

Oroszországban betiltották a Szputnyikot és Pogromot

A cím alapján már sejteni lehet, hogy milyen jellegű tartalmakat kínált a most blokkolt weboldal. Emellett számos szélőséges, nacionalista tematikájú oldalt kapcsolt le az illetékes orosz hatóság (Roszkomnadzor).

EP-s agrárpolitika: kevesebb pénzt a zöldbáróknak

EP-s agrárpolitika: kevesebb pénzt a zöldbáróknak

Simán hozta a rangadót a Fradi

Simán hozta a rangadót a Fradi

Szigorúbban ellenőrzi a maszkviselést a rendőrség

Szigorúbban ellenőrzi a maszkviselést a rendőrség