szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sajtómunkásoknak az igazolványukat is le kell adniuk. Kína ezzel vág vissza Donald Trump amerikai elnök szigorítására.

Donald Trump amerikai elnök és kormányzata március elején jelentette be, hogy 100 főre redukálja a központi kínai médiának dolgozó kínai újságírók létszámát az USA-ban. A rendelkezés öt szerkesztőséget érintett.

A lépésre ezekben az órákban adott választ Kína, méghozzá azzal, hogy kiutasítja három nagy amerikai lapnak, a New York Timesnak, a Wall Street Journalnak és a Washington Postnak dolgozó újságírókat az országból. Az ellenintézkedéseket azért hozta meg Kína, mert, mint fogalmaztak, “az Egyesült Államokban indokolatlan elnyomást tapasztalnak”.

A sajtó érintett munkatársainak le kell adniuk satóigazolványaikat, a kiadott engedélyeket pedig többet nem hosszabbítják meg. A kiutasított újságírók Hongkongból sem tudósíthatnak – írta a New York Times.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!