szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A korábbi szövetségese, Ahmet Davutoglu alapította Isztambuli Városi Egyetem tíz évet élt meg.

Recep Tayyip Erdogan török elnök egy kedden megjelent rendelettel bezáratta azt az isztambuli egyetemet, amelyet egykori szövetségese, Ahmet Davutoglu, az időközben ellenzékivé vált korábbi török kormányfő által is alapított Tudomány és Művészet Alapítvány (BISAV) hívott életre.

A döntést a kormányzati közlönyből derült ki, eszerint a török államfő a végrehajtó hatalom fejeként visszavonta az Isztambuli Városi Egyetem (Istanbul Sehir Üniversitesi) működési engedélyét. A döntés egyik előzményeként a török vezetés idén januárban biztosokat állított a BISAV élére.

Az intézményt 2008-ban hozták létre, de hivatalosan 2010 őszén nyitotta meg kapuit a hallgatók előtt.

Davutoglu keddi sajtótájékoztatóján a török oktatási rendszer, az ország jövője és a fiatalok álmai elleni puccsnak nevezte a mostani lépést, de azt is kijelentette: "Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az egyetem újraéled".

A felsőoktatási tanács (YÖK) kedden közölte, hogy a bezárt intézmény tanulói a Marmara Egyetemre kerülnek át.

Ahmet Davutoglu közel másfél évtizeden át volt a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) befolyásos politikusa. Dolgozott Erdogan külpolitikai tanácsadójaként, külügyminiszterként, majd 2014-től - Erdogant váltva - miniszterelnökként, illetve a párt elnökeként. 2016 májusában mondott le tisztségeiről.

Tavaly egyre többször nyíltan bírálta a kormánypárt vezetését. A Financial Times brit üzleti-politikai napilapban tavaly július végén megjelent interjújában például arról beszélt, hogy a 2002 óta kormányzó AKP eltért alapvető értékeitől. 2019 őszén ki akarták zárni a pártból, de szeptember közepén maga mondott le a tagságáról.

December közepén új pártot alapított, Jövő Pártja néven, amely "a hagyományból fakadó szabadelvű" politikai felfogást követi.

Törökország 2018-ban az addig parlamentáris berendezkedésről elnöki rendszerre tért át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Révész Sándor hvg360

A török Beethoven, aki szembe mert szállni Erdogannal

Két korszak két zsenije találkozott kétszáz év távolából. Az idén 50 éves Fazil Say és a 250 éve született Ludwig van Beethoven. Az aktív közéleti tevékenységet is végző török komponista és zongorista a német mester 32 zongoraszonátáját örökítette meg cd-n.