szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz ellenzéki orvosai szerint arról még túl korai beszélni, hogy milyen hosszú távú hatásai lehetnek a mérgezésnek.

Javult Alekszej Navalnij állapota a berlini Charité Egyetemi Kórház hétfő délutáni közleménye szerint. Mint írták, a hazájában megmérgezett orosz ellenzéki politikus – akit augusztus 22. óta kezelnek az intézményben – már nincs mesterséges kómában, és a lélegeztetőgépről is lekerült.

Verbális ingerekre is reagál – olvasható a kórház honlapján –, de azt még mindig túl korai megbecsülni, hogy a súlyos mérgezés, amit elszenvedett, milyen hosszú távú következményekkel jár majd.

Novicsok idegméreggel mérgezték meg Navalnijt a német kormány szerint

Bár az orosz hatóságok egy héttel a legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij megmérgezése után előzetes vizsgálatot indítottak az incidens részleteinek a kiderítésére, egyelőre több a kérdés, mint a válasz a több orosz ellenzéki elleni merényletre emlékeztető ügyben.

Navalnij augusztus 20-án került kórházba Omszkban, miután rosszul lett egy belföldi repülőjáraton. A hozzá közel állók már akkor arról beszéltek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legnagyobb kritikusát megmérgezhették. Az omszki orvosok azonban tagadták a mérgezés lehetőségét. Két nappal később adták ki a politikust, akit egy németországi civil szervezet szállított a berlini Charitéba. Az ottani orvosok néhány nap után közölték: a vizsgálati eredmények mérgezésre utalnak, később pedig megnevezték az anyagot is: a 2018-ban az angliai Salisburyben elkövetett Szkripal-merényletben is alkalmazott Novicsok nevű szert, vagy egy nagyon hasonló vegyületet vetettek be Navalnij ellen.

Ki adott parancsot Navalnij megmérgezésére? A válasz nem egyértelmű

Számos korábbi esetet lehet felhozni, mikor a Putyin-rezsim bírálóit eltették láb alól, vagy maradandó károsodásokat okoztak nekik. Most még nem lehet tisztán látni, miért érte meg az orosz vezetésnek kivonni a forgalomból az egyik leghangosabb bírálójukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
180 milliárd forint kölcsönt kapott a kormány az EU-tól

180 milliárd forint kölcsönt kapott a kormány az EU-tól

Fél évvel tovább megmarad a Szép-kártyák extra kedvezménye

Fél évvel tovább megmarad a Szép-kártyák extra kedvezménye

Rendőröket dobáltak, újságírókra támadtak a járványtagadók Varsóban

Rendőröket dobáltak, újságírókra támadtak a járványtagadók Varsóban