szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A lengyel jogállamiságról szóló EP-ülésen érvelt Vera Jourová az uniós költségvetés jogállamisági kritériumokhoz kötése mellett. A Fidesz szerint ideológiai harc folyik.

Nem javult a helyzet Lengyelországban a jogállamiság terén, az Európai Unió továbbra is komolyan aggódik emiatt, és az Európai Bizottság minden eszközt be fog vetni ezen aggályok kezelésére – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke az Európai Parlament hétfői plenáris ülésén, a lengyel jogállamiságról szóló jelentést tárgyaló vitában.

Kiemelte, elengedhetetlen a nyílt párbeszéd Varsóval ahhoz, hogy objektív szempontok alapján tudjanak megoldást találni a problémák kezelésére. Hangsúlyozta továbbá:

az uniós költségvetés jogállamisági kritériumokhoz kötése "nagyon jó eszköz lesz", "mert akik nem értik az értékekről szóló beszédet, majd megértik a pénz szavát".

Az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) csoportok jogaival kapcsolatban a cseh biztos rámutatott: több mint 100 lengyel település fogadott el olyan határozatokat, amelyek nyíltan szembehelyezkednek e közösség tagjainak alapvető szabadságjogaival.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő ezután azt hangoztatta, hogy Magyarország és Lengyelország ellen szerinte fegyverként használják a jogállamiság követelményét, ideológiai okokból.

Jan Haliczki lengyel képviselő – a parlament néppárti frakcióját képviselve – ellentmondott Hidvéghinek. Kijelentette, "a jelentés tényeken alapul és nem ideológiai alapvetéseken".

Juan López Aguilar spanyol EP-képviselő a szociáldemokrata frakció nevében felszólalva szintén Jourovához csatlakozott. Azt mondta, "nagyon aggasztó a lengyel alkotmányosság elsorvasztása, a demokrácia és az emberi jogok összeomlása". 

Az Európai Zöldek nevében Terry Reintke felszólította az Európai Bizottságot, hogy indítson Lengyelország ellen kötelezettségszegési eljárást, nemcsak a jogállamiság, de az európai értékek megsértése alapján. A képviselő emellett "szégyenteljesnek" nevezte a kormányzó párt elnökválasztási kampányát, amely "főként a homo- és transzfóbiára épített".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG360 hvg360

Nem engednék, hogy Orbán csiki-csukit játsszon a rendeleti kormányzással

Nem Vera Jourován és Manfred Weberen múlik majd, hogy megállítják-e Orbán Viktort. Az Európai Bizottság alelnöke és az Európai Néppárt frakcióvezetője is azt nyilatkozta: Brüsszelben árgus szemekkel figyelik, hogy a magyar miniszterelnök mit lép a felhatalmazási törvény visszavonása után.

Micheliszék bojkottálják a nürburgringi WTCR-futamot

Micheliszék bojkottálják a nürburgringi WTCR-futamot

Mi folyik Brüsszelben? – a HVG-hez igazol az EUrologus

Mi folyik Brüsszelben? – a HVG-hez igazol az EUrologus

Orbán „mindenkit meggyógyít”, de van kórház, ahol már a bergamói drámát emlegetik

Orbán „mindenkit meggyógyít”, de van kórház, ahol már a bergamói drámát emlegetik