szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bolgár kormány szerint a macedón identitás jugoszláv kreálmány, és azt akarják, hogy az ország elismerje bolgár gyökereit.

A bolgár kormány azzal fenyegetőzik, hogy megnehezíti Észak-Macedónia csatlakozását az Európai Unióhoz, ha a macedónok nem vallják be, hogy ők valójában bolgárok, és bolgárul is beszélnek – írja a Deutsche Welle.

A bolgár kormány az ügyben levelet írt az összes tagállamnak is, amelyben az olvasható, hogy a macedón identitás valójában csak a jugoszláv kommunisták műve Tito idejéből. Szerintük nem létezik önálló macedón nyelv sem. Mindezek miatt azt szeretnék, hogy a macedónok szakítsanak saját álláspontjukkal, és kerüljön be a macedóniai oktatásba is, hogy ők egy bolgár eredetű nép.

Történelmileg azért vékony jég ez, mert a macedóniok szerint országuk bolgár megszállása fasiszta megszállás volt, a másik fél szerint viszont épphogy felszabadították őket a jugoszláv fennhatóság alól.

Az Európai Unió nem reagált, de a nyugati diplomaták azt kérték, hogy ne keverjenek történelmi ellentéteket a csatlakozási folymatba.

Észak-Macedónia csatlakozása régóta problémás: korábban Görögország blokkolta egészen addig, ameddig 2018-ban nem változtatták meg Macedóniáról a jelenleg is használt Észak-Macedóniára az ország nevét. A névváltoztatás után Zoran Zaev miniszterelnök egyik legfontosabb ígérete volt a csatlakozási folyamat felgyorsítása, de amikor kiderült, hogy az unió nem nyitott erre, Zaev lemondott, hogy aztán az új választáson újra megválasszák miniszterelnöknek a Magyarországon menekült státuszt kapott Nikola Gruevszki pártjának jelöltjével szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A világ legnagyobb olajkatasztrófája készül a Karib-tengeren

A világ legnagyobb olajkatasztrófája készül a Karib-tengeren

Jogellenes a Színművészeti dolgozóinak sztrájkja a Fővárosi Törvényszék szerint

Jogellenes a Színművészeti dolgozóinak sztrájkja a Fővárosi Törvényszék szerint

25 méter hosszú alagutat találtak a rendőrök Ásotthalomnál

25 méter hosszú alagutat találtak a rendőrök Ásotthalomnál