szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A francia államfő kedden találkozik Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel.

Együttműködést szorgalmazott az Európai Unió és Oroszország között Emmanuel Macron francia elnök hétfőn Vilniusban.

"Nézetünk szerint, ha békét akarunk az európai kontinensen, akkor együtt kell működnünk Oroszországgal" - jelentette ki Macron.

A francia elnök ugyanakkor felszólította Oroszországot, hogy tisztázza Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének ügyét, ellenkező esetben Oroszországnak nemzetközi következményekkel kell számolnia Macron szerint.

Az államfő egyébként kedden találkozik Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel. Az AFP információi szerint Macron kedd reggel Vilniusban tárgyal a fehérorosz ellenzéki vezetővel, volt ellenzéki elnökjelöttel.

Gabriel Attal francia kormányszóvivő a hétfői nap folyamán korábban közölte, hogy a szeptember 28-29-én Litvániában és Lettországban kétnapos látogatáson tartózkodó Macron kész találkozni Cihanouszkajával, amennyiben ő ezt kéri tőle. A Le Figaro című francia napilap múlt heti interjújában Cihanouszkaja kifejezte óhaját azzal kapcsolatban, hogy "Franciaország párbeszédbe kezd, és közvetítőként lép fel a fehérorosz helyzet rendezése érdekében".

Fehéroroszországban az augusztus 9-ei elnökválasztás óta rendszeresen tüntet az ellenzék, és követeli a választás hivatalos győztesének, Aljakszandr Lukasenka elnöknek a lemondását. A biztonsági erők egyre kíméletlenebbül járnak el a tüntetőkkel szemben, már több mint hétezer embert vettek őrizetbe.

Az elnökválasztáson Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékát szerezte meg, hatodszor is megszerezve a mandátumot. A második helyre befutó Cihanouszkaja azonban magát tartja győztesnek, bár a hivatalos adatok szerint csak a szavazatok 10,12 százalékát kapta. Az ellenzék csalásra hivatkozva nem fogadja el az eredményt, és az időközben Litvániába menekült Cihanouszkaját tekinti államfőnek.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feldmár: „Olyan korán meg kell mondani a gyereknek, hogy mi van, amilyen korán csak lehet”

Feldmár: „Olyan korán meg kell mondani a gyereknek, hogy mi van, amilyen korán csak lehet”

Cáfolják az SZFE hallgatói a rektori konferencia állításait

Cáfolják az SZFE hallgatói a rektori konferencia állításait

Nem tetszik a dunaújvárosi kórház főigazgatójának, hogy néhányan tiltakoznak az új egészségügyi törvény ellen

Nem tetszik a dunaújvárosi kórház főigazgatójának, hogy néhányan tiltakoznak az új egészségügyi törvény ellen