szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A brazil elnök szerint nemzetközi intézmények hamis információkat terjesztenek az erdőtüzekről.

A Brazíliában, Paraguayban és Bolíviában elterülő Pantanalban megháromszorozódott a tűzesetek száma, 6055-ről 18 260-ra nőtt 2020 január és szeptember között, ami 201 százalékos növekedést jelent - derül ki a brazil állami Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) adataiból.

Az ENSZ által a világörökség részének nyilvánított Pantanalban - amelynek nagysága megfelel Belgium, Svájc, Portugália és Hollandia együttes területének - még soha nem tombolt ekkora tűz az említett időszakban az adatok elemzésének 1998-as kezdete óta.

A tűz mértéke a brazil esőerdőben is fokozódott az idén, annak ellenére, hogy a kormány kifejezetten elkötelezte magát aziránt, hogy fellép a jelenséggel szemben a világot sokkoló 2019-es felvételek után. Az Amazonasban 13,9 százalékkal nőtt a tűzesetek száma 2020 első kilenc hónapjában, összesen 76 030-at jegyeztek fel, és ezeket az ökológusok részben a növekvő erdőirtásnak tulajdonítják a bolygó tüdejének tartott esőerdőben. Csak szeptemberben az amazonasi tüzek száma mintegy 60 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, miközben a Pantanalban 180 százalékkal, ami történelmi rekordnak számít.

A lángok annak ellenére terjedtek el ilyen mértékben, hogy a brazil kormány korábbi döntésének értelmében július 16-tól tilos volt tüzet gyújtani a vetési szezon előkészítése miatt. A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet csütörtöki értékelése szerint teljes mértékben "kudarcot vallott a jogi eszköz" a természeti katasztrófa megállítására. A szervezet akképp vélekedett: a helyzet súlyossága mindenekelőtt Bolsonaro kormányának környezetvédelmi politikáját "tükrözi".

Jair Bolsonaro azt állítja, sikerült minimálisra csökkenteni a tűzesetek számát az országban. Az elnök továbbra is a civil szervezeteket és a bennszülötteket okolja az erdőirtásért.

Bolsonaro az ENSZ-közgyűlés általános ülésszakán a múlt héten mondott beszédében védelmébe vette kormánya környezetvédelmi politikáját. Az elnök kijelentette, hogy Brazília "a legdurvább dezinformációs kampány célpontja" az erdőtüzek sújtotta Amazonasszal és a Pantanal mocsárvidékkel kapcsolatban, szerinte "a nemzetközi intézmények által támogatott, hamis információkat terjesztő kampány" Brazíliához fűződő "homályos érdekeken" nyugszik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kínai trollhadsereg elkezdte befeketíteni a Pfizer vakcináját

A kínai trollhadsereg elkezdte befeketíteni a Pfizer vakcináját

Visszadobták a Szájer József kábítószer-birtoklásáról szóló feljelentést

Visszadobták a Szájer József kábítószer-birtoklásáról szóló feljelentést

A Microsoft egy érdekes új funkcióval nehezítené a laptoptolvajok dolgát

A Microsoft egy érdekes új funkcióval nehezítené a laptoptolvajok dolgát