szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minszkben és több vidéki városban is folytatódtak vasárnap az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő elleni tüntetések. Az augusztusi elnökválasztáson elkövetett csalások miatt utcára vonult tömeget a rendőrök hang- és fénygránátokkal, valamint gumilövedékekkel próbálták meg szétzavarni.

Helyi források szerint országszerte több mint százezren tiltakoztak, pedig a hatóságok figyelmeztették az ellenzéket, szét fogják oszlatni az engedély nélküli tüntetéseket. A rendőrök több városrészben is erőszakosan léptek fel a tüntetők ellen, ám most nem Minszkben, hanem a vidéki városokban vettek őrizetbe több ellenzékit a rendőrök. Az augusztus 9-ei óta tartó tüntetéssorozat alatt már több mint 12 ezer embert tartóztattak le egyszer vagy akár többször is a hatóságok.

A rendőri fellépés miatt többen megsebesültek, voltak, akiket a gránátok robbanása miatt kellett kórházba vinni, míg egy embert a hasába fúródó gumilövedék sebesített meg.

Az ellenzék október 25-ét szabta meg határidőként Lukasenka lemondására, az ellenzéki elnökjelölt, a Litvániába kényszerített Szvjatlana Cihanouszkaja azt kérte honfitársaitól, hogy hétfőn tartsanak egynapos általános sztrájkot és ne is hagyják el otthonukat. Múlt héten a korábbiaknál kevesebben, mintegy ötvenezren vettek részt a vasárnapi nagy tüntetésen, akkor a hatóságok bejelentették, akár éleslőszert is bevethetnek a „szélsőségessé vált” tüntetők ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra

Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra

Vakcinákról beszélt Szijjártó a Parlamentben, nem úszta meg a jachtozást sem

Vakcinákról beszélt Szijjártó a Parlamentben, nem úszta meg a jachtozást sem

A bíró szerint sem voltak törvénytelenek a Trump által támadott pennsylvaniai szavazatok

A bíró szerint sem voltak törvénytelenek a Trump által támadott pennsylvaniai szavazatok