szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szövetségi kormányzatnak nem áll szándékában ellenőrzés alatt tartani a koronavírus-járványt – ismerte el egy vasárnapi beszélgetésben Mark Meadows, fehér házi kabinetfőnök. Közben Mike Pence alelnök bejelentette, annak ellenére is folytatja a kampányolást, hogy egyik közeli munkatársa elkapta a koronavírus-fertőzést.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

„Nem fogjuk ellenőrizni a járványt. Azt ellenőrizzük majd, hogy legyen vakcina, legyen gyógymód, és más módokon is enyhítsük a károkat” – mondta egy interjúban Meadows. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a Trump-adminisztráció miért nem kívánja megfékezni a járványt, közölte: mert ez egy fertőző vírus.

Andrew Coumo, New York kormányzója szerint Meadows bejelentése egyenlő a teljes kapituláció beismerésével. „Egy lövés nélkül megadták magukat. Ez volt a nagy amerikai kapituláció” – mondta a demokratapárti kormányzó, akinek New Yorkban – a tavaszi koronavírus-hullám egyik nagy vesztesének számító államban – a rendszeres teszteléssel és a korlátozó intézkedések betartásával sikerült a második hullámra az átlag alá szorítania a fertőzések és a halálesetek számát. „New Yorkban megtanultuk: ha harcolsz győzhetsz. New York pedig győzött” – mondta a kormányzó.

Közben Mike Pence, Donald Trump alelnöke bejelentette, annak ellenére is folytatja az elnökválasztási kampányt, hogy kabinetfőnöke, Marc Short megfertőződött a koronavírussal. Pence szóvivője közölte, az alelnököt és feleségét szombaton tesztelték és mindketten negatív eredményt mutattak. Ezt követően úgy döntöttek, nem vonulnak önkéntes karanténba.

Továbbra is az USA az az állam, ahol a legtöbb Covid-fertőzöttet regisztrálták: az ország 8,8 vírushordozónál tart, a halottak száma pedig meghaladja a 230 ezret. Az utóbbi héten naponta átlagosan 60 ezer körül van az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
63 ezer magyar veszítette el a munkáját szeptemberben és októberben

63 ezer magyar veszítette el a munkáját szeptemberben és októberben

Tom Szaky: "Ha leég a házad, tényleg elkezdesz azon gondolkozni, mi okozhatta"

Tom Szaky: "Ha leég a házad, tényleg elkezdesz azon gondolkozni, mi okozhatta"

Gulyás Gergely: George Clooney-nak jobban áll, mikor tanult szöveget mond

Gulyás Gergely: George Clooney-nak jobban áll, mikor tanult szöveget mond