szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Angela Merkel német kancellár szerint szigorításra van szükség, egyebek mellett bezáratná az éttermeket és bárokat, ám nyitva hagyná egyelőre az iskolákat. A szakemberek „váltásos” karácsonyt javasolnak.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Drámainak nevezte a koronavírus-járvány terjedési ütemét Angela Merkel. A Kereszténydemokrata Párt (CDU) tagjaival folytatott találkozón arról is beszélt, hogy már most súlyos a helyzet az intenzív osztályokon, s félő, nem marad elég hozzáértő orvos és ápoló az egyre nagyobb számban érkező betegek ellátására. A kancellár az után beszélt, hogy az új fertőzöttek napi száma ismét tízezer fölé emelkedett, s a jelek szerint több tartományban is gyorsan terjed a kór.

Német lapjelentések szerint a tartományi miniszterelnökökkel tartott szerdai tanácskozáson Merkel egy „enyhe lezárást” javasol: az iskolákat és az óvodákat csak akkor zárnák be, ha nagyon megugrana a vírushordozók száma, ám az éttermeket és bárokat Merkel szerint már most be kellene csukni. A kancellár azt szeretné, ha a viszonylag nagy függetlenséggel rendelkező tartományok felsorakoznának mögé, és az országban egységesek lennének a korlátozások.

©

Míg a szakemberek azt hangsúlyozzák, hogy újabb komoly korlátozások nélkül nem lehet megállítani a Covid–19-járvány terjedését, akadnak olyan tartományok, ahol a helyi vezetők egyelőre ellenzik a szigorúságot. Több virológus pedig azt hangsúlyozza, nem enyhe, hanem szigorú lezárásra lenne szükség, hiszen például Izraelben, ahol viszonylag szűk volt a második járványhullám betörésekor elrendelt köre, nem sikerült gátat szabni a kór terjedésének.

A szigorúságot hirdetők szerint olyan tartós, és gyakorlatilag teljes leállásra lenne szükség, amely megtörné a betegség terjedését, így annak legalább egy teljes lappangási ciklusig kellene tartania. Németországban félmillióhoz közelít a fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma pedig meghaladja a tízezret. Az előrejelzések szerit az új napi esetek száma hamarosan elérheti a húszezret.

Közben az egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a karácsony sem lesz szokványos. „A rendkívüli idők rendkívüli döntéseket követelnek” – mondta Andreas Westerfellhaus, a német ápolási rendszer működtetéséért felelős szakember, aki azt javasolta honfitársainak, hogy több váltásban, szűk körben ünnepeljék meg a karácsonyt.  „December 28-án is oda lehet adni az ajándékokat” – magyarázta. Több városban egyébként már korábban bejelentették, nem rendezik meg a hagyományos karácsonyi vásárokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Titkos infók

Marabu Féknyúz: Titkos infók

Durván megdrágul a veszprémi tömegközlekedés

Durván megdrágul a veszprémi tömegközlekedés

Két balatoni kempingből egyet sikerült eladni a Bahartnak

Két balatoni kempingből egyet sikerült eladni a Bahartnak