szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Capitolium lerohanásának jelképes figurája az ügyvédje szerint csupa jó szándékkal, Trump elnök meghívására ment az épülethez, és amúgy is nagyon rendes ember.

A trikolór arcfestésével, szarvas prémfejdíszével és tetoválásaival a washingtoni Capitolium ostromának legismertebb arcává vált Jake Angeli – azaz a szélsőséges összeesküvés-hívő QAnon csoportban ismert nevét QAnon Sámán – elnöki kegyelmet kér Donald Trumptól, arra hivatkozva, hogy ő csak az elnök meghívását elfogadva, tele jó szándékkal rohanta le a törvényhozás épületét január 6-án – írja a Business Insider.

A Jacob Anthony Chansley néven született, 33 éves férfi még a múlt hétvégén adta fel magát a rendőrségen az Arizona állambeli Phonenixben, jelenleg tárgyalását várja, amelyen szembesítik a rendzavarás, a betörés és tiltott helyen tartózkodás vádjaival. Az ügyvédje, Albert Watkins ugyanakkor a hét végén kiadott egy közleményt, amely szerint őt és a többi „békés, szolgálatkész” tüntetőt is elnöki kegyelemben kellene részesíteni.

A Capitoliumba betörő férfiak egyike a "Q Sámán", a QAnon szélsőséges mozgalom egyik vezetője

Jake Angeli korábban kispályás énekesként, szinkronszínészként kereste a kenyerét. Aztán csatlakozott a legdurvább összeesküvés-elméletek hívőihez.

„Az ügyfelem meghallgatta Trump elnök többször is elmondott szavait. Márpedig egy elnök szavainak és meghívásának jelentenie kell valamit. Lévén, hogy milyen békésen és szolgálatkészen viselkedett Mr. Chansley és a többi hasonlóan gondolkodó ember, elvárható és méltányolható lenne, ha az elnök kegyelemben részesítené mindazokat, akik neme szándékoktól vezérelve elfogadták az elnök meghívását” – írja az ügyvéd.

Hozzáteszi: ügyfelének nincs priusza, „szereti a természetet, rendszeresen meditál, jógázik és kizárólag organikus ételeket eszik”, motivációja pedig az volt, hogy „komolyan vette Trump elnök számtalan üzenetét. Hitt Trump elnöknek. Több tízmillió amerikaihoz hasonlóan Chansley életében először azt érezte, meghallották a hangját.”

A „békés és szolgálatkész” tüntetők megmozdulásában négy ember vesztette életét. Volt, aki neonáci jelképeket ábrázoló ruhában hatolt be a Capitoliumban, volt, akinél a fegyverek mellett túszejtésre is alkalmas kötöző eszközök voltak, egy rendőr pedig arról számolt be, a saját fegyverével akarták megölni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt az idő, hogy Paul McCartney emlékiratokat írjon

Itt az idő, hogy Paul McCartney emlékiratokat írjon

Hiába változtat a kormány, ezzel aligha oldja meg a háziorvoshiányt Magyarországon

Hiába változtat a kormány, ezzel aligha oldja meg a háziorvoshiányt Magyarországon

A válófélben lévő férj ki kell, hogy fizesse feleségének a házimunkát, mondta ki egy kínai bíróság

A válófélben lévő férj ki kell, hogy fizesse feleségének a házimunkát, mondta ki egy kínai bíróság