szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azerbajdzsánban a Sinovac, Pakisztánban a Sinopharm oltóanyagát kezdik használni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Azerbajdzsán a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyár vakcinájával megkezdte hétfőn a koronavírus elleni oltási kampányt, Pakisztán pedig sürgős használatra engedélyezte egy másik kínai vállalat, a Sinopharm védőoltását.

Azerbajdzsánban magas rangú vezetőket és egészségügyi dolgozókat oltottak be elsőként a SARS-CoV-2 nevű vírus elleni vakcinával. Az első oltottak között volt Ogtay Shiraliyev egészségügy-miniszter – jelentette az AFP francia hírügynökség tudósítója. A miniszter szerint más magas rangú vezetők is megkapták a védőoltást. A 65 év felettiek oltását február 1-jén kezdik meg.

Azerbajdzsán négymillió adagot rendelt a Sinovac vakcinájából, amelynek egy része már meg is érkezett.

A hivatalos adatok szerint hétfőig 227 391 fertőzöttet tartottak nyilván a kaukázusi országban, a halálesetek száma 3022 volt.

A pakisztáni gyógyszerfelügyelet (DRAP) hétfőn bejelentette, hogy sürgősségi használatra engedélyezte a Sinopharm kínai gyógyszergyár vakcináját. A DRAP a hét végén hagyta jóvá, szintén sürgősségi használatra, az AstraZeneca brit gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett védőoltást.

Pakisztánban hétfőn 521 211 igazolt fertőzöttet és 10 997 halálesetet tartottak nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban arról beszélt, hogy a magyar kormány gyakorlatilag megállapodott a Sinopharmmal a vakcinabeszerzésről, és hogy az első adag szállításának – amely akár egymillió is lehet – az időpontja a magyar gyógyszerészeti hatósági engedélyezésétől függ. Az OGYÉI időközben el is látogatott Kínába, ahol az ellenőrzést végző magyar szakértők végignézhették a teljes gyártási folyamatot, továbbá rendelkezésükre bocsátották a gyártásról szóló, teljes dokumentációt is. A hatóság ellenőre szerint a vakcina biztonságos körülmények között készül, a hatásossága azonban „még további vizsgálatokat igényel”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs ma éjszakai műszak a tatabányai kórház sürgősségijén

Nincs ma éjszakai műszak a tatabányai kórház sürgősségijén

87 ezer család kaphat támogatást napelemes rendszerekre

87 ezer család kaphat támogatást napelemes rendszerekre

Milyen vakcinákkal oltanak most Magyarországon, kik kaphatják, és melyikből mennyi kell? Íme a válaszok

Milyen vakcinákkal oltanak most Magyarországon, kik kaphatják, és melyikből mennyi kell? Íme a válaszok