szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy súlyos betegségeket terjesztő szúnyogfajt ritkítanának új módszerrel.

A zöld utat kapott a terv, hogy 2021-ben és 2022-ben 750 millió génmódosított szúnyogot eresszenek szabadon Floridában - írja a CNN.

Egy afrikai eredetű invazív fajt, az Aedes aegypti szúnyogokat akarják egy viszonylag új módszerrel ritkítani: a OX5034 kódnevű, génmódosított hím szúnyogokat szabadon eresztik és velük szaporíttatnák az Aedes aegypti nőstényeit.

Hogy ez miért jó a tudósok szerint? Az OX5034 génszerkezetét úgy módosították, hogy a nőnemű utódok még lárva korukban elpusztuljanak és csupán a hímek érjék meg a szaporodóképes kort, amivel tovább tudják terjeszteni az új változatot. Így egy idő után elméletileg eltűnik a faj az adott területről.

Az Aedes aegypti fő bűne, hogy rengeteg veszélyes kórt terjeszt, ilyen a sárgaláz és a dengue-láz, illetve a Zika-vírus is az ő számlájára írható.

A génmódosított szúnyogokat már bevetették Brazíliában élesben. A tapasztalatok szerint rövid időn belől csökkentette a módszer a populáció 95 százalékát. Floridában már próbálkoztak más módszerekkel is ritkítani az állományt, de az eddigi vegyszeres akciók nem vezettek eredményre, cserébe komolyan károsították a környezetet.

Az államban nem mindenki örül a szúnyogok szabadon engedésének: eddig 230 ezren írtak alá egy petíciót, amiben tiltakoznak a szúnyogok bevetése ellen.

Már közel 19 millió oltást beadtak Nagy-Britanniában

Már közel 19 millió oltást beadtak Nagy-Britanniában

Több magyar településen is 20 foknál melegebb volt

Több magyar településen is 20 foknál melegebb volt

ATV: Nem lazít a kormány a járványügyi szigoron

ATV: Nem lazít a kormány a járványügyi szigoron